Rusija spremna obnoviti isporuke plina Evropi

Evropsko tržište ostaje relevantno, jer nestašica plina i dalje postoji, a mi imamo mogućnosti za nastavak opskrbe, kaže Kremlj.

Plinovod Yamal-Evropa obično teče prema zapadu, ali mu je smjer većinom obrnut od decembra 2021. jer je Poljska odustala od kupnje ruskog plina (EPA)

Moskva je spremna obnoviti isporuku plina Evropi kroz plinovod Yamal-Evropa, rekao je potpredsjednik ruske vlade Aleksander Novak državnoj novinskoj agenciji TASS.

“Evropsko tržište ostaje relevantno, jer nestašica plina i dalje postoji, a mi imamo sve mogućnosti za nastavak opskrbe”, rekao je Novak u tekstu koji je objavila ruska agencija TASS.

“Primjerice, plinovod Yamal-Evropa, koji je zaustavljen iz političkih razloga, ostaje neiskorišten.”

Plinovod Yamal-Evropa obično teče prema zapadu, ali mu je smjer većinom obrnut od decembra 2021. jer je Poljska odustala od kupnje od Rusije u korist crpljenja plina uskladištenog u Njemačkoj, piše Reuters.

Varšava je u maju raskinula ugovor s Rusijom, nakon što je ranije odbila zahtjev Moskve da plaća u rubljama.

Ruski dobavljač Gazprom odgovorio je prekidom opskrbe. Također je rekao da više neće moći izvoziti plin preko Poljske nakon što je Moskva uvela sankcije protiv kompanije koja posjeduje poljski dio plinovoda Yamal-Evropa.

Nova tržišta

Novak je također ponovio da Moskva razgovara o dodatnim isporukama plina preko Turske nakon što se tamo stvori čvorište, prenosi Hina.

Također je rekao da Moskva očekuje da će isporučiti 21 milijardu kubnih metara (bcm) ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Evropu 2022. godine.

“Ove smo godine uspjeli značajno povećati isporuku LNG-a Evropi”, dodao je Novak.

“U 11 mjeseci 2022. isporuke su porasle na 19,4 bcm, do kraja godine očekuje se 21 bcm.”

U opširnom intervjuu, čiji su dijelovi objavljeni tokom vikenda, Novak je rekao da je Rusija dogovorila s Azerbajdžanom povećanje opskrbe plinom za svoju domaću potrošnju.

“U budućnosti, kada povećaju proizvodnju plina, moći ćemo razgovarati o zamjeni”, rekao je.

Moskva, dodao je, također raspravlja o većoj opskrbi svog plina Kazahstanu i Uzbekistanu.

Novak je kazao da dugoročno Rusija može slati svoj prirodni plin na tržišta Afganistana i Pakistana, bilo koristeći infrastrukturu centralne Azije, bilo u zamjeni s teritorija Irana.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada