Turska: Švedska ni blizu ispunjenja zahtjeva Ankare

Cavusoglu je dodao da turska Vlada još uvijek čeka “konkretan razvoj događaja” kada je riječ o ekstradicijama i zamrzavanju imovine.

Cavusoglu: Postoji dokument, treba ga provesti. Nismo još ni na pola puta. Na početku sm (Reuters)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu izjavio je kako ta država cijeni dosadašnje korake Švedske da dobije odobrenje za ulazak u Sjevernoatlantsku alijansu (NATO), ali da nije ni na „pola puta“ u ispunjavanju liste obaveza koje je preuzela da bi osigurala podršku Ankare, prenosi agencija Beta pozivajući se na AP.

Cavusoglu je na konferenciji sa švedskim kolegom Tobiasom Billstroemom rekao da je odluka švedskog suda da ne izruči čovjeka kog Turska traži zbog navodnih veza sa neuspjelim državnim udarom 2016. godine „zatrovala“ pozitivnu atmosferu u pregovorima.

Konkretan razvoj događaja

Švedska i Finska su ove godine odustale od svoje dugogodišnje politike vojne neutralnosti i odlučile podnijeti zahtjev za ulazak u NATO nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Za to je potrebno jednoglasno odobrenje 30 članica, no Turska još uvijek ne daje zeleno svjetlo, a kao uvjet je postavila izručenje pripadnika grupa koje Ankara smatra terorističkim.

Cavusoglu je dodao da turska Vlada još uvijek čeka “konkretan razvoj događaja” kada je riječ o ekstradicijama i zamrzavanju imovine.

„Postoji dokument, treba ga provesti. Nismo još ni na pola puta. Na početku smo”, rekao je on, misleći na memorandum koji su Turska, Švedska i Finska potpisale u junu.

Izručenje povezanih sa Gulenom

Prema memorandumu, dvije zemlje su se saglasile da će raditi na po Tursku sigurnosno problematičnim pitanjima, uključujući zahtjeve za deportaciju i ekstradiciju kurdskih aktivista i ljudi povezanih sa mrežom koju vodi Fethullah Gulen. Turska smatra da je Gulen (81), koji živi u SAD, organizator pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Billstrom je ponovio da je Švedska odlučna ispuniti svoje obaveze i rekao da je Štokholm u procesu jačanja svog antiterorističkog zakonodavstva.

„Moja poruka ministru Cavusogluu i turskom narodu je jasna – Švedska drži svoja obećanja. Sporazum shvatamo ozbiljno. Pokrenuli smo korake u svakom paragrafu i nastavit ćemo da ga sprovodimo”, rekao je švedski ministar.

Izvor: Agencije