Presretnuti razgovori ruskih vojnika: ‘Prepušteni smo na pokolj’

Britanski list Guardian objavio je sadržaj snimaka koje su presrele ukrajinske službe sigurnosti, koje svjedoče o problemima ruskih vojnika.

Na početku rata ruske komunikacije odvijale su se bez jače sigurnosti, pa su ih čak i amateri, zahvaljujući ruskom korištenju otvorenih radijskih frekvencija mogli hvatati (EPA)

Na liniji, u blizini ukrajinskog grada Limana, 8. novembra u 15:10 sati, ruski vojnik Andrej odlučio je ignosirati naredbe nadređenih i pozvati svoju majku sa neautoriziranog mobilnog telefona.

Njegove riječi, koje su presretnute i proslijeđene medijima, objavio je britanski list Guardian, koji je za dokaz priložio i audiosnimke razgovora ruskih vojnika sa članovima porodica u Rusiji.

„Niko nas ne hrani ničim mama“, žalio se Andrej.

„Opskrba nam je s…., iskreno. Uzimamo vodu iz lokvi da pijemo“.

Dva dana prije nego što je Andrej to ispričao svojoj majci, ruske snage „konačno“ su počele zasipati ukrajinske položaje fosfornim bombama, kako je rekao, no, od obećanja o municiji koja bi mogla preokrenuti tok borbe, nije bilo ništa.

„Gdje su projektili o kojima je Putin govorio?“, zapitao je.

„Ispred nas je visoka zgrada koju ne možemo gađati. Treba nam samo jedan krstareći projektil i to je sve“.

‘Povlačenje nam nije dozvoljeno’

Šta je bilo sa ruskim vojnikom, Guardian nije otkrio. U tekstu stoji da je uspio stupiti u kontakt sa njegovom majkom, koja je rekla da njen sin nije s njom, nakon čega se rasplakala i spustila slušalicu.

Sadržaj razgovora između vojnika i majke, koji je trajao pet minuta i 26 sekundi, može se čuti i čitati danas, jer ga je presrela ukrajinska vojska.

U drugom slučaju, o kojem je britanski list također obaviješten, razgovarali su otac i i prijatelji njegovog sina Andreja, pripadnika 35. motorizovane brigade, koji je poginuo.

„Pojačanja nema, komunikacije nema“, rekao je jedan od vojnika.

„Rekli su da nam nije dozvoljeno povlačiti se, inače, mogli bismo biti upucani“.

U trećem uhvaćenom razgovoru od 26. oktobra, vojnik iz regije Donjeck priča supruzi o tome kako je sa još trojicom boraca pobjegao od krvoprolića i kako je razmišljao o predaji.

“U vreći sam za spavanje, sav mokar. Kašljem. Generalno sam s….. ”, rekao je.

“Prepušteni smo na pokolj“.

S mobitelima na ratište

Kada ju je Guardian kontaktirao, navodi se, vojnikova supruga odbila je dati komentar.

Ovo su tri od hiljada razgovora koji su ukrajinski stručnjaci presreli. Na početku rata ruske komunikacije odvijale su se bez jače sigurnosti, pa su ih čak i amateri, zahvaljujući ruskom korištenju otvorenih radijskih frekvencija mogli „hvatati“.

Na taj način su isplivali i novi dokazi o zločinima počinjenim u Buči i drugim ukrajinskim mjestima.

„I dalje na ratištu ima vojnika koji nose telefone i koji žele pričati sa svojim rođacima. Ti se razgovoru presreću, jer idu preko ukrajinskih telekomunikacionih kompanija. To nije velik izazov ukrajinskim sigurnosnim službama“, kaže Dmitri Alperovič, stručnjak za cyber sigurnost u Silverado Policy Acceleratoru.

Izvor: Al Jazeera