Sjeverna Koreja kaže da dodatne sankcije neće zaustaviti njen raketni program

Sjeverna Koreja je ove godine izvela raketna testiranja bez presedana, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja može dosegnuti kopno SAD-a, prkoseći međunarodnim sankcijama.

Pjongjang je testirao satelitske sisteme tokom nekoliko lansiranja raketa (Reuters)

Sjeverna Koreja poručila je u utorak da dodatne sankcije neće zaustaviti njen raketni program i to samo nekoliko dana nakon lansiranja nečega što je izgledalo kao dvije balističke rakete srednjeg dometa, objavio je Reuters.

Iz Sjeverne Koreje su istaknuli da su ta lansiranja bila važan test za razvoj špijunskog satelita, prenosi Hina.

Kim Yo-jong, moćna sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una, izjavila je to u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija KCNA, rekavši da je takav razvoj događaja izravno povezan sa sigurnošću zemlje.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA objavila je u ponedjeljak da je zemlja u nedjelju provela “važnu, završnu fazu” testa za razvoj špijunskog satelita, koji nastoji dovršiti do aprila 2023.

Testiranja bez presedana

Nacionalna uprava za svemirski razvoj (NADA) provela je test na sjeverozapadu zemlje kako bi ispitala svoje sposobnosti satelitskog snimanja, prenosa podataka i sistema kontrole na zemlji, navodi KCNA.

Sjeverna Koreja je ove godine izvela raketna testiranja bez presedana, uključujući interkontinentalnu balističku raketu (ICBM) koja može dosegnuti kopno SAD-a, prkoseći međunarodnim sankcijama.

Pjongjang je testirao satelitske sisteme tokom nekoliko lansiranja raketa, a vođa Kim Jong-un rekao je da se radi na razvijanju špijunskog satelita namijenjenog pružanju informacija u stvarnom vremenu o vojnim akcijama Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Južnokorejski predsjednički ured oštro je osudio najnovije lansiranje Sjeverne Koreje, rekavši da će njene kontinuirane provokacije i nuklearni i raketni razvoj samo ugroziti njezin režim.

Izvor: Agencije