Hamas poručio Izraelu: Doći ćemo do vas s beskrajnim brojem raketa

Yahya Sinwar poručio je Palestincima da će se suočiti s otvorenim sukobom s Izraelom nakon formiranja do sada najtvrdokornije desničarske vlade.

Deseci hiljada pristalica Hamasa ispunili su trg, a pripadnici oružanog krila u crnim uniformama marširali su kroz gomilu (Reuters)

Lideri pokreta Hamas zakleli su se na prkos na mitingu povodom obeležavanja 35. godišnjice osnivanja, u svojevrsnom odgovoru na to što će do kraja meseca biti formirana jedna od najtvrdokornijih desničarskih vlada u historiji Izraela.

Govoreći pred morem zelenih zastava u Gazi, Yahya Sinwar rekao je Palestincima da će se suočiti s “otvorenim sukobom” s Izraelom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Smatra da kompleksu džamije Al Aksa u Jerusalemu, lokalitetu poštovanom i od muslimana i od Jevreja, koji ga znaju kao Hram Maunt, prijeti zatiranje od “talmudske, fašističke, cionističke, desničarske vlade” te da će Hamas na to odgovoriti silom.

“Doći ćemo do vas sa beskrajnim brojem raketa i vojnika”, zapretio je Sinwar, optužujući koaliciju premijera Benjamina Netanyahua zbog prizivanja “vjerskog rata”.

Navodi se da su deseci hiljada pristalica Hamasa ispunili trg, dok se svečana muzika čula preko zvučnika, a pripadnici oružanog krila Hamasa u crnim uniformama marširali su kroz gomilu.

Napominje se da miting dolazi u vrijeme kada se Netanayhu sprema preuzeti vladu kao čelnik koalicije koja ujedinjuje njegovu stranku Likud s tvrdolinijaškim vjerskim partijama.

Odnosi dvije strane ‘pod kontrolom’

Hamas, nastao 1980-ih, preuzeo je vlast u Gazi nakon što je pobijedio rivala Fatah na izborima 2006. godine i zadržao upadljivo neprijateljstvo prema Izraelu.

Međutim, od kako je taj pokret vodio desetodnevni rat protiv Izraela, koji se završio prekidom vatre prije više od godinu, odnosi između dvije strane na terenu bile su, ako ne mirne, onda bar pod kontrolom, ocjenjuje Reuters.

Ističe se da, uprkos nasilju na Zapadnoj obali, koje je odnijelo najmanje 165 palestinskih života, Hamas nije intervenirao i ostao je nijem u augustu, kada su izraelski avioni bombardirali lokacije povezane s grupom Islamski džihad u Gazi.

Najveći izazov Hamasa je kod kuće, zbog loše ekonomske situacije i stope nezaposlenosti od 50 posto u Gazi, pa je pokret pod sve većim pritiskom da se poboljša kvalitet života za 2,3 miliona Palestinaca, koji su se u tom gradu “nagurali” za posljednjih 15 godina iz Izraela i susjednog Egipta.

Izvor: Agencije