U pucnjavi u hotelu u Kabulu ubijena tri napadača

Napadači su otvorili vatru na hotel popularan među kineskim državljanima, talibanska vlast tvrdi da nijedan stranac nije stradao.

Pripadnici snaga sigurnosti u ponedjeljak su ubili najmanje trojicu napadača koji su otvorili vatru u hotelu u Kabulu, popularnom među kineskim državljanima, izjavio je glasnogovornik afganistanske administracije kojom upravljaju talibani.

Zabihullah Mujahid rekoa je da je napad okončan i da nijedan stranac nije stradao, iako su dvoje od njih povrijeđeni dok su pokušavali pobjeći tako što su skočili sa balkona hotela, prenosi Reuters.

Neke osobe povrijeđene su dok su skakale sa balkona hotela (Reuters)

Prethodno su stanovnici naselja u centru Kabula kazali da se pucnjava u toj oblasti desila nakon snažne eksplozije, kao i da je napad izveden u hotelu u kojem obično borave Kinezi i drugi stranci.

Dok se u hotelu čula vatra, u objektu je izbio i požar, rekao je izvor Reutersa.

U bolnicu primljeno 18 povrijeđenih

Lokalna bolnica rekla je da je primila 18 povrijeđenih osoba.

Tokom pucnjave, u hotelu je izbio požar (Reuters)

Napad se desio dan nakon što se kineseki ambasador i Kabulu susreo sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Afganstana, s kojim je razgovarao o temama vezanim za sigurnost, te je od njega tražio da više pažnje posveti sigurnosti njegove ambasade.

Kina, koja s Afganistanom dijeli granicu dugu 76 kilometara, nije zvanično  priznala talibansku vladu, ali je jedan od samo nekoliko država koja je u toj zemlji zadržala diplomatsko prisustvo.

Izvor: Al Jazeera i agencije