Evropska komisija predlaže zamrzavanje 7,5 milijardi eura Mađarskoj

Komesar za budžet Johannes Hahn navodi da informacije i pravni akti dostavljeni početkom decembra iz Budimpešte ne donose ništa novo.

Komisija je ovlastila komesara za budžet Hahna da obavijesti Budimpeštu o mjerama koje izvršna vlast EU namjerava predložiti državama EU-a ako mađarske mjere remedijacije ne budu adekvatne (EPA)

Mađarska jedva da je napredovala u vladavini prava i Evropska komisija preporučuje državama članicama Evropske unije da zamrznu 7,5 milijardi eura toj zemlji, navodi se u pismu koje je komesar za budžet Johannes Hahn uputio danas češkom predsjedništvu Vijeća EU-a.

Pismo sadrži ažuriranu ocjenu popravnih mjera koje je Mađarska preduzela da bi dobila novac iz evropskog budžeta koji je bio opredijeljen u toku pandemije COVID-19 kao pomoć za oporavak ekonomija država članica, prenosi Tanjug.

Ukupna suma koja je bila namijenjena Mađarskoj iz zajedničke kase EU-a je 13,3 milijarde eura, a novac je blokiran zbog zabrinutosti u vezi s korupcijom i zbog problema s nezavisnošću pravosuđa.

U pismu, Hahn na tri strane objašnjava razloge koji su Komisiju naveli na takve zaključke.

Komisija je, naime, razmotrila sve informacije koje je dobila od mađarskih vlasti do 19. novembra, ali one ne pokazuju da su usvojeni pravni akti koji bi omogućili ispunjavanje uvjeta na način koji bi u potpunosti realizovao korektivne mjere, kako je to Komisija tražila od Mađarske.

Djelimične izmjene

Osim toga, Hahn piše da informacije i pravni akti dostavljeni početkom decembra iz Budimpešte ne donose ništa novo i da u su velikoj mjeri slični onima koji su već bili dostupni Komisiji.

Uvedene su samo djelimične izmjene u odnosu na prethodno dostavljene verzije dokumenata koje je Komisija primila, a ti dokumenti pokazuju samo da “Mađarska preduzima pozitivne korake na unapređenju transparentnosti javne potrošnje”, međutim slabosti i rizici su još prisutni, piše Hahn.

“Problemi identifikovani u Mađarskoj ne odnose samo na promjene u zakonskom okviru, već i na konkretnu implementaciju promjena u praksi”, ističe Hahn i kaže da ovo posljednje zahtijeva duži vremenski okvir za konkretne rezultate.

Konačna procjena Komisije je da, bez obzira na korake koje je preduzela Mađarska, ukupni rizik za budžet Unije ostaje nepromijenjen, zaključuje Hahn, mada uz opasku da je “primijetio dosadašnje napore koje je Mađarska uložila da odgovori na nekoliko popravnih mjera”.

Vijeće Evropska unije treba iduće sedmice donijeti odluku da li da deblokira finansije za Mađarsku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada