Južnoafrički ugalj kasni u Evropu

Evropa se takmiči s Azijom za južnoafrički ugalj, nakon krize koju je potaknula ruska agresija na Ukrajinu od kraja februara.

Južnoafrički izvoz uglja u Evropu snažno je porastao u ovoj godini (EPA)

Južnoafrička logistička kompanija Transnet izvijestila je da će isporuka uglja u Evropu kasniti zbog iskakanja voza iz tračnica na putu prema luci Richards Bay, najavljujući pauzu u snažnom rastu evropskog uvoza.

Nema izvještaja o povrijeđenim, a timovi za hitne intervencije na putu su na mjesto nesreće, rekao je Transnet u saopćenju.

Nisu naveli koliko je uglja voz prevozio, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Južnoafrički izvoz uglja u Evropu snažno je porastao u ovoj godini nakon što je u Evropskoj uniji u augustu na snagu stupila zabrana uvoza uglja iz Rusije zbog njene invazije na Ukrajinu.

Tona uglja sada košta 240 eura

U prvoj polovini godine Južna Afrika je u EU izvezla osam puta više uglja nego u istom razdoblju 2021. godine, objavio je Thungela Resources, vodeći južnoafrički izvoznik uglja i vlasnik najvećeg terminala za izvoz uglja u Africi Richards Bay Coal Terminal (RBCT).

Evropa se takmiči s Azijom za južnoafrički ugalj, dodali su.

Više su uglja iz Južnoafričke Republike uvozile u prvom redu Nizozemska, Njemačka, Poljska, Danska, Francuska, Italija i Ukrajina, pokazali su podaci iz juna.

Zbog velike potražnje, južnoafrički izvoznik je u prvoj polovini godine prodavao ugalj po prosječnoj cijeni od 240 dolara po toni.

U prvoj polovini prošle godine ta cijena je iznosila 75 dolara po toni, što je više nego udvostručilo njegovu dobit u odnosu na prošlu godinu.

Izvor: Agencije