Francuski zastupnik suspendiran zbog rasne uvrede

Gregoire de Fournas, član Nacionalnog fronta Marine Le Pen, bit će lišen polovine naknade tokom dva mjeseca i zabranjeno mu je prisustvovati sjednicama parlamenta.

Gregoire De Fournas je povikao 'Vratite se u Afriku!', dok je zastupnik Martens Bilongo govorio tokom sjednice (AFP)

Francuski parlament sankcionirao je krajnje desničarskog zastupnika stranke Nacionalni front privremenom zabranom rada u instituciji i smanjenjem plate jer je povikao “Vratite se u Afriku!”, dok je krajnje ljevičarski zastupnik govorio tokom parlamentarne sjednice.

Sankcija, najteža u parlamentu, znači da će Gregoire de Fournas, član Nacionalnog fronta Marine Le Pen, biti lišen polovine svoje naknade tokom dva mjeseca i zabranjeno mu je prisustvovati sjednicama parlamenta 15 dana, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Nacionalni front odbacio optužbe

“Ne smijemo lomiti našu demokratiju”, rekla je predsjednica Nacionalne skupštine Yael Braun-Pivet nakon što je zastupniku naredila da napusti prostorije parlamenta.

Marine Le Pen i njena stranka odbacili su optužbe za rasizam i umjesto toga optužile svoje protivnike da krivo prikazuju ono što je rekao De Fournas.

Krajnja desnica je tvrdila da De Fournas nije usmjerio riječi na Martensa Bilonga, već na migrante koji su trenutno nasukani na brodu nevladine organizacije na Mediteranu i da u tome nema ništa loše.

Izvor: Agencije