Rusija kaže da je Britanija ‘preduboko’ u ratu u Ukrajini

To je opasno, može nas dovesti do tačke, rekao bih, bez povratka, rekao je Andrej Kelin, ruski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Kremlj tvrdi da su britanski specijalci uključeni u napad bespilotnim letjelicama na rusku crnomorsku flotu krajem sedmice (EPA)

Rusija je optužila Veliku Britaniju da je „preduboko“ uključena u sukob u Ukrajini, upozorivši je da riskira „opasnu“ eskalaciju krize.

Andrej Kelin, ruski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, tvrdi da su britanski „specijalisti“ uključeni u drski napad bespilotnim letjelicama na rusku crnomorsku flotu krajem sedmice, u kojem su navodno oštećena tri vojna broda, uključujući komandni brod Makarov.

Nakon što je britanska ambasadorica u Moskvi Deborah Bronnert ranije pozvana u rusko ministarstvo vanjskih poslova u vezi s tim navodima, Kelin je rekao da će Kremlj “poprilično uskoro” objaviti svoje dokaze.

“Jako dobro znamo za sudjelovanje britanskih specijalista u obučavanju, pripremanju i izvršavanju planova protiv ruske infrastrukture i ruske flote u Crnom moru. Znamo da je to učinjeno“, rekao je.

„To je opasno. Može nas dovesti do tačke, rekao bih, bez povratka – povratak je uvijek moguć, no trebali bismo izbjegavati eskalaciju. Ovo je upozorenje da je Britanija preduboko u ovom sukobu. To znači da situacija postaje sve opasnija“, dodao je Kelin.

Eksplozija plinovoda

Kelin je kazao da Rusija također nastavlja s istragom eksplozija, u kojima su u septembru oštećeni podvodni plinovodi Sjeverni tok 1 i 2, dodavši da su britanske specijalne jedinice bile uključene u obuku Ukrajinaca za korištenje eksploziva i podvodnih dronova.

Na zapadu, kako navodi agencija dpa, postoji opća sumnja da su eksplozije posljedica djelovanja samih Rusa u pokušaju da povećaju pritisak na evropske zemlje u smislu rastućih cijena energije, prenijela je Hina.

Glasnogovornik britanske vlade je rekao da su ruske optužbe pokušaj „odvraćanja pozornosti“ od njene ilegalne invazije na Ukrajinu i njene gubitke, koje nastavlja trpjeti na frontu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada