Blinken: NATO zabrinut ‘netransparentnim’ vojnim jačanjem Kine

Saveznici su zabrinuti zbog brzog i netransparentnog vojnog jačanja Kine i njene saradnje s Rusijom, kazao je američki državni sekretar.

SAD i saveznici priznaju da postoji natjecanje u oblikovanju svijeta izvan hladnoratovskih podjela (EPA)

NATO saveznici zabrinuti su zbog brzog i netransparentnog vojnog jačanja Kine i njene saradnje s Rusijom te su u srijedu razgovarali o konkretnim načinima rješavanja izazova koje postavlja Peking, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

“Članovi Saveza i dalje su zabrinuti politikom prisile Kine, korištenjem dezinformacija, brzim, netransparentnim jačanjem vojske, uključujući saradnju s Rusijom”, rekao je on na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, prenosi Hina.

“Ali, također, ostajemo predani održavanju konstruktivnog dijaloga s Kinom gdje god možemo i pozdravljamo prilike za zajednički rad na zajedničkim izazovima”, dodao je.

Pronaći načine za saradnju

Dok je NATO i dalje usredotočen na održavanje ujedinjene podrške Ukrajini, članice također žele ojačati otpornost Saveza razmatranjem novih izazova, uključujući one koje postavlja Kina, kazao je Blinken.

Sjedinjene Američke Države i saveznici priznaju da postoji natjecanje u oblikovanju svijeta izvan hladnoratovskih podjela.

Blinken je ustvrdio da “postoji na mnogo načina ono što Evropljani nazivaju sistematskim rivalstvom između Kine i mnogih naših zemalja”, ali da se mora, “gdje god je to moguće, pronaći načine za saradnju u stvarno velikim pitanjima”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada