Iran računa na EU u probijanju blokade u nuklearnim pregovorima

Iran je izrazio nadu da pregovarači Evropske unije pokušavaju probiti blokadu u razgovorima sa svjetskim silama o oživljavanju posrnulog nuklearnog sporazuma.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian ukazao je na napetosti s četiri strane – SAD-om, Britanijom, Francuskom i Njemačkom - u sporazumu koji su također potpisale Kina i Rusija (Reuters)

Iran je u srijedu izrazio nadu da pregovarači Evropske unije pokušavaju probiti blokadu u razgovorima sa svjetskim silama o oživljavanju posrnulog nuklearnog sporazuma.

Historijski sporazum iz 2015. godine obećava Iranu ublažavanje sankcija u u zamjenu za ograničenja njegovog nuklearnog programa, ali je ostao ugrožen otkako je bivši američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz njega tri godine kasnije, prenosi Fena.

Iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian ukazao je na napetosti s četiri strane – Sjedinjenim Američkim Državama, Britanijom, Francuskom i Njemačkom – u sporazumu koji su također potpisale Kina i Rusija.

On je napao nedavne “kontradiktorne izjave američkih zvaničnika” koji, kako je rekao, “pokušavaju da pojačaju napetosti u Iranu i koji žele zaraditi poene za pregovaračkim stolom”.

Potraga za rješenjem

“Imamo razlike s Amerikom i tri evropske zemlje s kojima sarađujemo na tom polju”, kazao je on novinarima.

London, Pariz i Berlin kritizirali su Iran u rezoluciji UN-ove Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) prošle sedmice.

Šef iranske diplomatije i njegov evropski kolega Josep Borrell i koordinator EU-a u pregovorima Enrique Mora pokušavaju, međutim, pronaći rješenje.

Amir-Abdollahian naglasio je da dva ključna problema još treba riješiti – odgovore na pitanja koja postavlja IAEA, i ekonomske garancije koje Iran traži, prenosi AFP.

Izvor: Agencije