Odbačena Bolsonarova žalba na rezultate izbora

Sudija vrhovnog suda Bolsonarovoj stranci naredio je da plati novčanu kaznu zbog neutemeljene žalbe.

Bolsonaro još nije čestitao na pobjedi Luizu Inaciju Luli da Silvi koji bi 1. januara 2023. trebao preuzeti dužnost predsjednika (EPA)

Čelnik brazilskog izbornog suda Alexandre de Moraes odbacio je žalbu stranke predsjednika Jaira Bolsonara na rezultate izbora koje je njegov suparnik tijesno dobio, pokazuju sudski dokumenti.

Moraes, ujedno sudija vrhovnog suda, također je Bolsonarovoj stranci naredio da plati novčanu kaznu zbog neutemeljene žalbe.

Bolsonarova Liberalna stranka je podnijela žalbu kojom je dovela u pitanje izborne rezultate, tvrdeći da neki aparati za brojenje glasačkih listića nisu bili ispravni, te da ih listiće ne bi trebalo uvažiti, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Demonstracije pristalica’

Politički analitičari i stručnjaci za izbore upozoravali su da žalba nema nikakve osnove, iako je i dalje mogla mobilizirati pristalice koje su protestovale zbog Bolsonarovog poraza.

Cestovne prepreke koje su u Brazilu postavili gotovo su nestale početkom novembra i tek desetak najupornijih nastavilo je demonstrirati pred kasarnama.

Bolsonaro, krajnji desničar, još nije čestitao na pobjedi ljevičaru Luizu Inaciju Luli da Silvi koji bi 1. januara 2023. trebao preuzeti dužnost.

Izvor: Agencije