Tursko raketiranje bi se moglo pretvoriti u kopnenu operaciju

Turska pokušava uvjeriti i Ameriku i Rusiju u važnost brze kopnene operacije na sjeveru Sirije, no hoće li joj ove dvije zemlje dati zeleno svjetlo?

Turska pokušava uvjeriti i Ameriku i Rusiju u važnost brze kopnene operacije (AFP)

Paralelno s raketiranjem i napadima bespilotnim letjelicama koje je Iran pokrenuo na sjedište opozicionih stranaka iranskih Kurda u sjevernom Iraku, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da vojne operacije koje snage njegove zemlje provode protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) i njenih saveznika u sjevernoj Siriji i Iraku neće biti ograničene samo na zračne napade.

Erdogan je dodao da će se raspravljati o uključivanju kopnenih snaga u operaciju, te da se zadatak svodi na eliminaciju, kako je rekao, terorističkih organizacija.

Istakao je da se Rusija nije pridržavala dogovora iz Sočija o čišćenju regije od terorista, te da je Turska ranije naglasila neće šutjeti na to, što se i dogodilo, prema njegovim riječima.

U kontekstu razgovora o tursko-američkim odnosima, Erdogan je rekao da su Turska i Sjedinjene Američke Države pod NATO kišobranom, ali je Washington uprkos tome poslao hiljade vojnih vozila i oružje u, kako je to nazvao, terorističku zonu u Siriji. Shodno tome, Ankara je obavijestila SAD da je ogorčena zbog slanja oružja teroristima u Siriji još od Obaminog mandata, s tim da su i kasnije američke administracije nastavile ići istim putem, rekao je.

Moguća opcija

Što se tiče mogućnosti da tursko bombardiranje preraste u kopnenu operaciju, dr. Saeed al-Hajj, istraživač turskih pitanja i međunarodnih odnosa, izjavio je u gostovanju u programu Al Jazeere Arabic Izvan vijesti (Ma wera al khabar) 21. novembra, kako je, teoretski posmatrano, turska kopnena operacija u Siriji postala gotovo neizbježna, ali da konkretne okolnosti to mogu spriječiti, budući da Turska smatra da operacije protiv PKK još nisu završile.

Zračna operacija “Kandža-mač” trebala je biti odgovor i odvraćanje nakon napada u Istanbulu, prema njegovim riječima, ukazujući na to da mogućnost zračnog napada postoji, ali da nema garancija da će to biti posljednja riječ. Kao i u ranijim operacijama na sjeveru Sirije, Turska uvijek pokušava razgovarati s ključnim akterima (Amerika, Rusija i Iran) kako bi operacije bile izvedene bez komplikacija i uz najmanju moguću cijenu.

U kontekstu snažnih tursko-američkih odnosa, mora postojati zeleno svjetlo iz Washingtona u pogledu bilo kakvih poteza Turske na terenu. Prema pojedinim predviđanjima, Turska pokušava uvjeriti i Ameriku i Rusiju u važnost brze kopnene operacije, kako bi se snage “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF) i PKK-a odvratile na snažan način te kako bi se snažno odgovorilo na bombaški napad u Istanbulu, prema onome što je rekao dr. Khalil al-Anani, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa.

Što se tiče općeg konteksta, Al-Anani smatra da u Turskoj vlada osjećaj da je ova operacija opravdana jer joj pruža priliku za ostvarivanje jake pozicije, za razliku od ranijeg američkog i ruskog uvjerenja da za tim nema potrebe, posebno u svjetlu ruskog rata protiv Ukrajine. Pored toga, postoji hitna potreba na regionalnoj razini koja jača argument Ankare da dobije odgovarajući prostor za izvođenje operacije u sjevernoj Siriji.

Važno je napomenuti da su ranije spomenute Erdoganove izjave uslijedile tokom uzajamnog granatiranja između turskih snaga i PKK-a, koje je rezultiralo pogibijama i ranjavanjima, dan nakon što je Turska pokrenula vojnu operaciju pod nazivom “Kandža-mač” kao odgovor na bombaški napad u Istanbulu prije otprilike sedmicu dana.

Turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu također je istakao da su tri osobe, među kojima i jedno dijete, poginule kada su granate pale na područje Karkamish u pokrajini Gaziantep. Guverner grada je saopćio da su granate gađale stambena područja, a ispaljene su s područja pod kontrolom takozvanih kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG), koje je opisao kao terorističke.

Izvor: Al Jazeera