Švedska pomaže Iraku da ublaži posljedice klimatskih promjena

Donacija je važna za smanjenje negativnih učinaka klimatskih promjena kroz pametno korištenje vode, nove poljoprivredne tehnike i nesmetan razvoj lokalne proizvodnje.

Suša, Klimatske promjene
Švedska je donirala 10,2 miliona dolara Iraku kao podršku naporima za ublažavanje posljedica klimatskih promjena (EPA)

Švedska je donirala 10,2 miliona dolara Iraku kao podršku naporima za ublažavanje posljedica klimatskih promjena.

Misak Abdulhuseyin, zamjenik ministra poljoprivrede Iraka, izjavio je da Švedska podržava Irak u okviru svoje međunarodne pomoći zemljama koje najviše pate od klimatskih promjena, objavila je iračka službena novinska agencija INA.

Abdulhuseyin je rekao da će se donacija od 10,2 miliona dolara koristiti za pomoć lokalnom stanovništvu u razvoju pametnih poljoprivrednih programa u centralnim i južnim dijelovima zemlje, poboljšanju korištenja vode i podršci borbi poljoprivrednika za opstanak.

Nove poljoprivredne tehnike

Predstavnik Organizacije Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO) u Iraku Salah al-Hac Hasan izjavio je da je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan u glavnom gradu Bagdadu, uz učešće švedske ambasadorice u Bagdadu Jessice Svardstrom.

Hasan je istaknuo da je donacija važna za smanjenje negativnih učinaka klimatskih promjena kroz pametno korištenje vode, nove poljoprivredne tehnike i nesmetan razvoj lokalne proizvodnje.

Izvor: Agencije