Finska će sagraditi ogradu na granici s Rusijom

Pogranična straža planira sagraditi između 130 i 260 kilometara ograda, što će pokriti 10 do 20 posto granice, fokusirajući se u prvom redu na granične prijelaze i okolna područja.

Finska, koja je zatražila ulazak u NATO, ima historijsko iskustvo ratovanja s Rusijom (EPA)

Vlada Finske predložila je u četvrtak da za 139 miliona eura sagradi ogradu duž dijelova finske granice s Rusijom, ispunivši obećanje dano nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru.

Finska, koja je zatražila ulazak u NATO, ima historijsko iskustvo ratovanja s Rusijom, ali granica između dvije zemlje duga 1.300 kilometara i prekrivena šumama i dalje je većinom obilježena samo znakovima i plastičnim oznakama, prenosi Fena.

Između 130 i 260 kilometara ograde

Finska je u junu saopćila da će sagraditi ograde duž dijelova granice s Rusijom kako bi povećala pripravnost na hibridne prijetnje, kao što je potencijalni masovni dolazak migranata.

Finska pogranična straža rekla je da planira sagraditi između 130 i 260 kilometara ograda, što će pokriti 10 do 20 posto granice, fokusirajući se u prvom redu na granične prijelaze i okolna područja na jugoistoku zemlje.

Vladu lijevog centra početkom iduće godine očekuju izbori.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada