Hamas traži od UN-a da osigura održivo finansiranje za UNRWA

Palestinski pokret Hamas zatražio je od Ujedinjenih naroda da osiguraju održivo finansiranje za Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

UNRWA pruža osnovne usluge, prvenstveno obrazovanje i zdravstvo, za više od 5,5 miliona palestinskih izbjeglica u Siriji, Libanu, Jordanu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze (Reuters)

Palestinski pokret Hamas zatražio je od Ujedinjenih naroda (UN) da osiguraju održivo finansiranje za Agenciju Ujedinjenih naroda za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

Ured Hamasa je poslao poruku generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu, prenosi Anadolija.

U poruci se od UN-a traži da osigura održivo finansiranje za UNRWA-u, i da se UNRWA-i osigura jasan mandat kako bi se omogućio povratak palestinskih izbjeglica u njihove domove.

Usluge za Palestince

Navodi se da ove zahtjeve upućuju zbog kontinuirane izbjegličke situacije i potrebe za hitnom pomoći izbjeglicama, kao i neispunjavanjem obaveza država članica u okviru budžeta UNRWA-e.

UNRWA, koja pruža osnovne usluge, prvenstveno obrazovanje i zdravstvo, za više od 5,5 miliona palestinskih izbjeglica u Siriji, Libanu, Jordanu, Zapadnoj obali i Pojasu Gaze, posljednjih godina teško pronalazi sredstva za svoje projekte nakon što su zemlje donatori smanjili podršku.

Izvor: Agencije