Netanyahu mandatar za sastavljanje nove vlade Izraela

Lider partije Likud i bivši premijer i njegov desničarski blok na izborima su osvojili 64 minuta, većinu u izraelskom parlamentu od 120 mjesta.

Benjamin Netanyahu je dobio mandat nakon sastanka s predsjednikom Isaacom Herzogom (EPA)

Lider opozicije u Izraelu Benjamin Netanyahu u nedjelju je i službeno dobio mandat da sastavi novu vladu te zemlje.

Mandat je dobio nakon sastanka s izraelskim predsjednikom Isaacom Herzogom, koji je završio trodnevne konsultacije s čelnicima političkih stranaka koje su učestvovale na parlamentarnim izborima, prenosi Anadolija.

Parlamentarni izbori u Izraelu održani su 1. novembra i bili su to peti izbori u manje od četiri godine, a izlaznost je bila 71,3 posto, što je najveći odziv u posljednih 20 godina.

Lider partije Likud i bivši premijer Netanyahu i njegov desničarski blok osvojili su 64 mjesta u Knessetu (parlamentu) od ukupno 120 mjesta, osiguravši mu većinu potrebnu za formiranje vlade.

‘Crni dan za izraelsku demokratiju’

Blok koji predvodi aktuelni premijer Yair Lapid osvojio je 51 zastupničko mjesto.

Njegova partija ocijenila je da je naredna vlada koju će predvoditi Netanyahu biti “vlada uništenja”.

Samo nekoliko trenutaka pošto je Netanyahuu povjeren mandat da formira 37. izraelsku vladu, Lapidova stranka je saopćila da je danas “crni dan za izraelsku demokratiju”.

“Nikada nećemo odustati od naše zemlje i liberalnih vrijednosti i nećemo dozvoliti da budućnost naše djece bude ugrožena. Borit ćemo se za jedinstvo u Knessetu na gradskim trgovima, na mostovima dok ne zamijenimo vladu uništenja vladom promjene”, navedeno je u saopćenju, prenosi Beta.

Izvor: Agencije