Napad u Australiji: Hakeri traže deset miliona dolara otkupnine

Hakerska organizacija traži dolar po klijentu, čije je zdravstvene podaatke nastavila objavljivati.

Medibank je odbio platiti otkupninu, pozivajući se na savjete stručnjaka za cyber kriminal (Reuters)

Hakeri traže gotovo 10 miliona dolara kako bi zaustavili curenje medicinske dokumentacije Australaca u jednom od najtežih cyber napada u zemlji.

U poruci objavljenoj na dark webu u četvrtak rano ujutro, haker je rekao da traži jedan dolar od Medibank, najvećeg australskog privatnog zdravstvenog osiguranja, za svakog od 9,7 miliona klijenata pogođenih curenjem podataka prošlog mjeseca.

Hakerska organizacija također je objavila informacije koje navodno povezuju klijente s pobačajima, nakon što je ranije ove sedmice objavila spisak koji pokazuje ko je bio na liječenju od ovisnosti, problema s mentalnim zdravljem i HIV-a.

Lokalni mediji povezali su forum na dark webu korišten za objavljivanje hakiranih podataka s kriminalnom grupom REvil, za koju su ruske vlasti rekle da su je zatvorile ranije ove godine, na zahtjev SAD-a.

‘Sramotni’ postupci hakera

Izvršni direktor Medibanka David Koczkar u četvrtak je osudio postupke hakera kao “sramotne” i ponovio izvinjenje klijentima.

“Ostajemo predani potpunoj i transparentnoj komunikaciji s klijentima i kontaktirat ćemo klijente čiji su podaci objavljeni na dark webu”, rekao je Koczkar.

Medibank je odbio platiti otkupninu, pozivajući se na savjete stručnjaka za cyber kriminal da to ne bi osiguralo povrat podataka klijenata i da bi moglo dovesti “više ljudi u opasnost, čineći Australiju većom metom”.

Australska policija, koja istražuje napad, upozorila je da bi preuzimanje ili čak samo pristupanje podacima moglo biti krivično djelo.

Izvor: Al Jazeera i agencije