Kim Jong-un pohvalio Putinovo vodstvo protiv prijetnji iz SAD-a

Sjeverna Koreja nedavno je naglasila svoje bliske veze s Rusijom usred hladnih odnosa s Južnom Korejom i zastoja u nuklearnim pregovorima s Washingtonom.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao je pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegov 70. rođendan (EPA)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un poslao je pismo ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu na njegov 70. rođendan u kojem hvali njegovo vodstvo protiv “izazova i prijetnji” iz Sjedinjenih Država, objavili su u petak državni mediji službenog Pjongjanga, a prenosi južnokorejska agencija Yonhap.

U pismu je Kim također pohvalio Putinova “značajna postignuća u postizanju velikog strateškog cilja za izgradnju moćne Rusije” kroz njegove “energične aktivnosti”, prema službenoj Korejskoj središnjoj novinskoj agenciji (KCNA), prenosi Hina.

“Danas Rusija pouzdano brani dostojanstvo države i svoje temeljne interese od izazova i prijetnji od strane SAD-a i njegovih vazalnih snaga”, rekao je Kim. “Takva je stvarnost nezamisliva bez vašeg istaknutog vodstva i snažne volje.”

Uzajamna podrška i saradnja

Kim je dodao da su uzajamna podrška i saradnja između Pjongjanga i Moskve “ojačani kao nikada prije” u borbi za razvoj tradicionalnih bilateralnih veza prema sporazumu sklopljenom na njihovom prvom summitu u ruskom dalekoistočnom gradu Vladivostoku 2019.

Tada je izrazio nadu da će njihove osobne veze igrati veću ulogu u stabilnom razvoju odnosa dviju zemalja.

Sjeverna Koreja nedavno je naglasila svoje bliske veze s Rusijom usred hladnih odnosa s Južnom Korejom i zastoja u nuklearnim pregovorima s Washingtonom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada