Šteta od uragana Iana mogla bi dostići 57 milijardi dolara

Očekuje se da bi šteta na Floridi mogla biti najveća od uragana Andrewa koji je pogodio prije 30 godina.

Uragan Ian odnio je, prema podacima od nedjelje, 80 ljudskih života (EPA)

Osiguravatelji mogu očekivati i do 57 milijardi dolara imovinske štete koju je na kopnu u SAD-u prouzrokovoa uragan Ian, objavila je u ponedjeljak kompanija za modeliranje rizika Verisk.

Projekcije osiguravatelja uključuju procijenjene štete od vjetra, olujnog nevremena i poplava na kopnu, povezanih s udarom uragana Iana na Floridi i u Južnoj Karolini, objavila je kompanija koju citira Reuters.

Procjena raspona štete kreće se od 42 do 60 milijardi dolara, kada se uključe i gubici Nacionalnog programa osiguranja od poplava, potencijalne sudske tužbe i sporovi i proširena definicija osiguranja.

Uragan Ian odnio je, prema podacima od nedjelje, 80 ljudskih života, a građani Floride i Sjeverne i Južne Karoline kreću s popravkom štete koja bi se mogla mjeriti u desecima milijardi dolara.

Posljedice uragana

Procjenjuje se da je u ponedjeljak samo na Floridi, na koju se Ian obrušio prošle sedmice, bez struje još uvijek bilo približno 628.285 domova i poslovnih objekata, navodi Reuters a prenosi Hina.

Posljedice udara Iana na Južnu Karolinu činit će otprilike jedan posto ukupne štete koju će pokrivati osiguravatelji, procijenili su u Verisku.

Američka kompanija za podatke o imovini i analitiku CoreLogic u petak je procijenila osigurane gubitke za Floridu od uragana Iana u rasponu od 28 milijardi i 47 milijardi dolara. To bi za Floridu moglo značiti najveće štete od uragana Andrewa koji ih je pogodio prije 30 godina.

Očekuje se da će oporavak zakočiti i otežati inflacija i visoke kamate, te skuplji materijali i veći troškovi rada.

Izvor: Agencije