Samit Rusija-Armenija-Azerbejdžan: Putin želi učvrstiti ruski utjecaj na Kavkazu

Ruski predsjednik primio je armenske i azerbejdžanske premijere radi razgovora, nakon žestokih sukoba dvije kavkaske zemlje, gdje Moskva želi učvrstiti svoj utjecaj.

Ruski predsjednik je prvo dva sata razgovarao s armenskim premijerom (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin primio je u ponedjeljak predsjednike armenske i azerbejdžanske vlade radi razgovora, nakon žestokih sukoba ove dvije kavkaske zemlje, gdje Moskva želi učvrstiti svoj utjecaj.

Sastanak na vrhu, koji se održava u Sočiju, na jugozapadu Rusije, događa se mjesec nakon pograničnog sukoba u kojemu je poginulo 286 ljudi, što je najveći broj žrtava nakon rata 2020. godine za kontrolu Nagorno-Karabaha, područja oko kojega se ove dvije bivše sovjetske republike spore od 1990-ih, prenosi Hina.

Kremlj je u saopćenju istaknuo da će se na sastanku razgovarati o dogovorima postignutim lani uz rusko posredovanje i o “dodatnim mjerama za jačanje stabilnosti i sigurnosti” u regiji.

Putin, koji je prije osam mjeseci počeo ofanzivu na Ukrajinu, zbog koje su se tradicionalni saveznici udaljili od Moskve, želi ovim samitom da Rusija ponovno preuzme ulogu arbitra na tom nestabilnom području, gdje Zapad ulaže svoje napore za posredovanje.

Poginulo više od 6.500 ljudi

Ruski predsjednik je prvo “u četiri oka” dva sata razgovarao s armenskim premijerom Nikolom Pašinjanom.

“Najvažnije je osigurati mir i stvoriti uvjete za razvoj”, poručio je Putin Pašinjanu.

Armenski premijer je istaknuo da je za njega najvažnije da se Azerbejdžan povuče iz Nagorno-Karabaha, gdje su raspoređeni ruski mirovnjaci, te oslobađanje ratnih zarobljenika.

Zatim je ruski predsjednik primio azerbajdženskog kolegu, koji mu je zahvalio na tome što je “pokrenuo proces normalizacije”.

“Sukob u Karabahu je otišao u historiju. To je pitanje riješeno prije dvije godine. Dakle, nemamo zapravo o čemu razgovarati u takvim prilikama i normalizacija azerbajdžansko-armenskih veza” zahtijeva “ozbiljne mjere”, rekao je Alijev.

U armensko-azerbejdžanskom ratu u jesen 2020. godine izginulo je više od 6.500 ljudi na objema stranama.

Rat se završio vojnim porazom Armenije i dogovorom u kojemu je posredovala Moskva.

Izvor: Agencije