Izbori u Brazilu: Bolsonaro protiv Lule u utrci za predsjednika

Izbori će odlučiti hoće li četvrta najveća demokratija u svijetu ostati na istom kursu krajnje desnih politika ili će na mjesto šefa države vratiti ljevičara.

Mjesecima se činilo da Silva ide prema sigurnoj pobjedi dok je izazivao nostalgiju za svojim mandatom između 2003. i 2010, kada je brazilska ekonomija cvjetala, no sada je utrka neizvjesna (EPA)

Brazilci su započeli napeto čekanje rezultata drugog kruga predsjedničkih izbora nakon što je glasanje završeno u sukobu između sadašnjeg predsjednika Jaira Bolsonara i bivšeg vođe Luiza Inacia Lule da Silve.

Svim glasačima koji u to vrijeme budu u redu bit će dopušteno glasati – ključno pitanje nakon što je Lulina Radnička stranka (PT) osudila policijske blokade cesta za koje su tvrdili da imaju za cilj potiskivanje glasova u njegovim uporištima, posebno na siromašnom sjeveroistoku.

Brazilci su u nedjelju glasali na drugom krugu polarizirajućih predsjedničkih izbora, u kojem se trenutni predsjednik, koji se zalaže za očuvanje konzervativnih kršćanskih vrijednosti, takmičio protiv bivšeg predsjednika koji obećava povratak naprednijoj prošlosti zemlje.

Obojica kandidata su dobro poznate političke figure koje izazivaju podjele, strasti i odbojnost.

Izbori će odlučiti hoće li četvrta najveća demokratija u svijetu ostati na istom kursu krajnje desnih politika ili će na mjesto šefa države vratiti ljevičara i, u potonjem slučaju, hoće li Bolsonaro prihvatiti poraz.

Većina predizbornih anketa davala je prednost da Silvi, poznatijem kao Lula, no politički analitičari su se složili da je utrka postala tješnjom u posljednjih nekoliko sedmica.

Utrka neizvjesnija nego se mislilo

Mjesecima se činilo da Silva ide prema sigurnoj pobjedi dok je izazivao nostalgiju za svojim mandatom između 2003. i 2010, kada je brazilska ekonomija cvjetala, a socijalna pomoć pomogla desecima miliona da pređu u srednju klasu.

U prvom krugu izbora 2. oktobra da Silva je bio prvi po broju osvojenih glasova među 11 kandidata s 48 posto glasova, Bolsonaro je bio drugi s 43 posto, što pokazuje da su predizborne ankete značajno podcijenile popularnost trenutnog predsjednika.

Mnogi Brazilci podržavaju Bolsonarovu odbranu konzervativnih društvenih vrijednosti i prikupio je podršku sa širokim državnim ulaganjima.

Kandidati u Brazilu koji završe prvi u prvom krugu izbora uglavnom pobijede i u drugom krugu.

No, politolog Rodrigo Prando je rekao da je kampanja toliko netipična da se ne može isključiti mogućnost Bolsonarove pobjede.

Predsjednik je osigurao podršku guvernera tri najmnogoljudnije savezne pokrajine, a njegovu su politički saveznici ostvarili veoma dobre rezultate u utrkama za parlament.

“Politički gledano, Bolsonaro je snažniji nego što se mislilo. Matematički, Lula je u prednosti”, rekao je Prando, profesor na univerzitetu u Sao Paulu.

Kandidati su predstavili malo prijedloga za budućnost zemlje osim što su potvrdili da će nastaviti s velikim programom socijalne pomoći za siromašne unatoč veoma ograničenom fiskalnom prostoru u budućnosti.

Kritizirali su jedan drugoga i pokrenuli kampanje blaćenja na internetu, pri čemu je značajno više napada dolazilo iz Bolsonarovog štaba.

Bolsonaro je bez dokaza tvrdio da bi da Silvin povratak na vlast uveo komunizam, legalizaciju droga, pobačaj i progon crkava.

Da Silva se usredotočio na Bolsonarovo upravljanje pandemijom COVID-a 19, koje su mnogi kritizirali, i rekao da se predsjednik nije uspio pobrinuti za najpotrebitije članove društva.

Prikazao je Bolsonara kao protivnika Amazonske prašume, s obzirom na to da je oslabio agencije za očuvanje okoliša i omogućio rekordnu deforestaciju.

Izvor: Agencije