Dobit italijanske energetske tvrtke Eni više nego udvostručena

Razdoblje od jula do septembra italijanska kompanija zaključila je s neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 5,86 milijardi eura.

U Eniju očekuju da će u cijeloj godini proizvodnja ugljikovodika dosegnuti 1,63 miliona barela dnevno (EPA)

Dobit italijanskog proizvođača nafte i plina Eni više je nego udvostručena u trećem tromjesečju unatoč smanjenoj proizvodnji, pokazao je izvještaj, javlja Hina.

Razdoblje od jula do septembra italijanska kompanija zaključila je s neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 5,86 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 1,2 milijarde eura.

Kada se isključe jednokratne stavke i financijske izvedenice kojima se Eni osiguravao od specifičnih rizika vezanih za energente, ali i promjena valutnih kurseva i kamata, prilagođena neto dobit iznosila je 3,73 milijarde eura i bila je više nego dvostruko veća nego lani.

Isti je skok zabilježila i prilagođena operativna dobit, na 5,77 milijardi eura.

Smanjena proizvodnja ugljikovodika

Prihod je bio gotovo dvostruko veći i iznosio je 37,3 milijarde eura.

Proizvodnja ugljikovodika smanjena je pak u trećem tromjesečju za sedam posto, na 1,58 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, zbog smanjenog doprinosa polja u Kazahstanu, Nigeriji i Norveškoj.

Kompanija je proizvela tri posto manje prirodnog plina nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju i 12 posto manje tekućih ugljikovodika.

U Eniju očekuju da će u cijeloj godini proizvodnja ugljikovodika dosegnuti 1,63 miliona barela dnevno.

Izvor: Agencije