Biden će iskoristiti veto ako republikanci pokušaju zabraniti abortus

Biden je u razgovoru za MSNBC rekao da će učiniti sve kako bi zaštitio prava žena osvoje li republikanci većinu u zakonodavnom tijelu SAD-a, rekavši: ‘Uložit ću veto na sve.’

Predsjednik, koji je demokrat, ove je sedmice pokušao mobilizirati svoju bazu obećavši da će u januaru, pobijede li demokrati na izborima sljedećeg mjeseca, potpisati zakon kojim će zajamčiti ženama pravo na abortus na području cijeloga SAD-a (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden je najavio da će iskoristiti veto kako bi zaštitio prava žena, osvoje li republikanci većinu u Kongresu na izborima sljedećeg mjeseca i donesu zakone kojima bi zabranili abortus na cijelom području SAD-a, prenosi Hina.

Biden je u razgovoru za MSNBC rekao da će učiniti sve kako bi zaštitio prava žena osvoje li republikanci većinu u zakonodavnom tijelu SAD-a, rekavši: “Uložit ću veto na sve.”

Kako bi zabranili abortus, republikanci bi morali izglasati prijedlog zakona, ali on ne bi stupio na snagu ako ga Biden ne potpiše. “Predsjednik ga mora potpisati. Ja ću iskoristiti pravo na veto”, rekao je Biden.

Predsjednik, koji je demokrat, ove je sedmice pokušao mobilizirati svoju bazu obećavši da će u januaru, pobijede li demokrati na izborima sljedećeg mjeseca, potpisati zakon kojim će zajamčiti ženama pravo na abortus na području cijeloga SAD-a.

Demokrate bi mogle izgubiti većinu

Bidenova Demokratska stranka mogla bi na izborima u novembru, koji se održavaju na sredini predsjednikova mandata, izgubiti većinu u Zastupničkom domu, a možda i u Senatu.

Predsjednik pokušava mobilizirati stranku i njene pristaše oko prava na abortus, koja je znatno ograničila odluka kojom je Vrhovni suda prije gotovo četiri mjeseca poništio presudu Roe vs. Wade, koja ženama priznaje ustavno pravo na pobačaj.

Biden je osudio tu presudu, što je izazvalo optimizam među demokratima da bi zgroženost tom odlukom Vrhovnoga suda mogla privući glasače na birališta u studenom

No, najveća briga birača trenutačno je visoka stopa inflacije, pokazala je anketa i samo 8 posto Amerikanaca navelo je ukidanje prava na abortus na području cijeloga SAD-a kao pitanje koje će najviše utjecati na njihov glas u studenome, u usporedbi s 27 posto koji su kao razlog naveli inflaciju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada