Borbeni avion se zabio u zgradu na jugu Rusije

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je do nesreće aviona Suhoj Su-34 u južnom gradu Jejsku došlo zbog kvara na motoru letjelice.

Svjedoci su za agenciju Tass rekli da se vatra proširila na osam spratova, dok se vatrogasci bore da je stave pod kontrolu Foto: Reuters

Borbeni avion zabio se u stambenu zgradu u južnom ruskom gradu Jejsku, a Ministarstvo odbrane tvrdi da je do nesreće došlo zbog kvara na motoru, dok je u međuvremenu pokrenuta istraga.

Na nepotvrđenom snimku na društvenim mrežama vidi se plamen na višespratnici.

Avion je, kako je navedeno, Suhoj Su-34.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da se posada katapultirala prije udara.

Svjedoci su za agenciju Tass rekli da se vatra proširila na osam spratova, dok se vatrogasci bore da je stave pod kontrolu.

Prema prvim izvještajima, u nesreći su poginule četiri osobe, dok je 19 ljudi povrijeđeno. Među njima, četiri su u ozbiljnom stanju.

Šest osoba vode se kao nestale.

Pokrenuta istraga

“Dok se uspinjao na trenažni let sa vojnog aerodroma Južnog vojnog okruga, avion Su-34 se srušio”, navodi se u saopćenju Ministarstva odbrane.

“Uzrok pada aviona bio je požar u jednom od motora tokom polijetanja.”

Ruski Istražni komitet pokrenuo je krivičnu istragu.

“Glavno vojno istražno odjeljenje Ruskog istražnog komiteta pokrenulo je krivični postupak o padu aviona Su-34 u gradu Jejsku na Krasnodarskoj teritoriji”, naveo je Istražni komitet u objavi na Telegramu, a prenosi RIA Novosti.

Navodi se da vojni istražitelji utvrđuju okolnosti i uzroke incidenta.

Agencija Interfax je citirala lokalne hitne službe, koje su navele da su se viši spratovi zgrade obrušili te da je oštećeno oko 45 stanova.

“Glavno vojno istražno odjeljenje Ruskog istražnog komiteta pokrenulo je krivični postupak o padu aviona Su-34 u gradu Jejsku na Krasnodarskoj teritoriji”, naveo je Istražni komitet u objavi na Telegramu.

Ključna komponenta ruskih zračnih snaga

Jejsk se nalazi na obali Azovskog mora, koje razdvaja južnu Ukrajinu od juga Rusije.

Taj grad, u kojem živi oko 90.000 ljudi, a koji je dom velikoj ruskoj zračnoj bazi, smješten je sa druge strane mora u odnosu na ukrajinski grad Mariupolj, koji je pod ruskom kontrolom.

Avion Su-34 je supersonični bombarder opremljen sofisticiranim senzorima i oružjem, te je ključna komponenta ruskih zračnih snaga.

VIši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Anton Geraščenko, na Twitteru je komentirao incident i naveo da je u nesreći poginula najmanje jedna osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije