EU-ova kupnja vakcina protiv korona virusa pod istragom

EU-ova nabava vakcina protiv korona virusa u vrijednosti od više desetaka milijardi eura nalazi se pod istragom, objavio je Ured europskog javnog tužitelja.

Evropska komisija ispregovarala je i sklopila ugovore za stotine miliona doza vakcine s farmaceutskim tvrtkama u ime zemalja članica Evropske unije (EPA)

EU-ova nabava vakcina protiv korona virusa u vrijednosti od više desetaka milijardi eura nalazi se pod istragom, objavio je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), prenosi Hina.

“Ova iznimna potvrda dolazi nakon velikog interesa javnosti”, stoji u saopćnju EPPO-a.

“U ovoj fazi neće biti objavljeni drugi detalji”, dodao je EPPO.

Evropska komisija ispregovarala je i sklopila ugovore za stotine miliona doza vakcine s farmaceutskim tvrtkama u ime zemalja članica Evropske unije.

Nije objavljeno koji je dio ovog procesa pod istragom EPPO-a. Međutim, prošle kritike bile su usredotočene na kašnjenja isporuke i pojedinosti ugovora koji su djelomično objavljeni na internetu.

Bez informacija o preliminarnim pregovorima

Ugovor s BioNTechom/Pfizerom o kupnji do 1,8 milijardi doza počevši od proljeća 2021., koji je u to vrijeme procijenjen na 35 milijardi eura, posebice je javno analiziran.

New York Times je izvijestio da je osobni kontakt između izvršnog direktora Pfizera Alberta Bourle i Ursule von der Leyen, predsjednice Evropske komisije, bio bitan za sklapanje sporazuma.

Tekstualne poruke koje su razmjenjivali von der Leyen i Bourla nisu dane na uvid novinarima unatoč zahtjevima za slobodan pristup informacijama.

Evropski revizorski sud (ECA), koji nadzire proračun EU-a, saopćio je da nije dobio tražene informacije o preliminarnim pregovorima u izvještaju objavljenom u septembru.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada