DW: Započet projekt evropskog nebeskog štita

Na marginama NATO sastanka u Briselu, njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht je s kolegama potpisala deklaraciju o Inicijativi za evropski nebeski štit.

Njemačka i još 14 zemalja pokrenule su projekat izgradnje boljeg evropskog sistema protuzračne odbrane (EPA)

U sklopu inicijative Evropski nebeski štit, 15 država, među kojima i Mađarska, Rumunija i Bugarska, kupit će zajednički najmodernije sisteme protuzračne odbrane, piše Deutsche Welle (DW).

Njemačka i još 14 zemalja pokrenule su projekat izgradnje boljeg evropskog sistema protuzračne odbrane, prenosi Tanjug.

Na marginama NATO sastanka u Briselu, njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht je s kolegama potpisala deklaraciju o Inicijativi za evropski nebeski štit.

Ova inicijativa ima za cilj da se otklone propusti koje ima trenutni NATO štit za Evropu, navodi DW i dodaje da deficita ima kada je riječ o balističkim raketama koje dostižu velike visine, ali i u odbrani od dronova i krstarećih raketa.

Promijenjena sigurnosna situacija

DW piše da je u pozadini njemačke inicijative ruski rat protiv Ukrajine, da NATO ocjenjuje da je taj rat suštinski promijenio sigurnosnu situaciju u Evropi i da su stoga neophodni dodatni napori kako bi se unaprijedila protuzračna odbrana.

Evropska protuzračna odbrana do sada je prvenstveno bila usmjerena na moguće prijetnje iz Irana.

U okviru inicijative, Evropski nebeski štit (European Sky Shield) bi, između ostalog, trebao kupiti i zajednički sistemi naoružanja, što je jeftinije i time se pokriva veliko područje.

“Time ispunjavamo zajedničku odgovornost za sigurnost na našem kontinentu”, rekla je Lambrecht na sastanku u Briselu.

Na ceremeniji potpisivanja bili su predstavnici Mađarske, Slovenije, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Češke, Norveške, Finske, Estonije, Latvije, Litvanije, Nizozemske, Belgije i Velike Britanije.

Njemačka ima 12 sistema Stinger

Za kratki domet i borbu protiv aviona i helikoptera Njemačka trenutno ima protuzračne rakete Stinger, koje se ispaljuju sa ramena i koje se isporučene i Ukrajini.

Za srednje udaljenosti postoji veći sistem Patriot.

Njemačka ukupno ima 12 tih sistema, ali oni ni u kom slučaju nisu dovoljni da se zaštiti čitava zemlja.

Kada je riječ o odbrani od balističkih raketa koje dostižu velike visine, Bundeswehr praktično nema rješenje, piše DW i navodi da bi rješenje mogao biti izraelski sistem Strijela 3 (Arrow 3), kao i da se u Berlinu razmatra kupovina daljih sistema Patriot i IRIS-T.

Izvor: Agencije