EU revizori: Milijarde eura iz EU fondova potrošene pogrešno

Nacionalne vlasti često su griješile u raspodjeli novca, dok su se slučajevi sumnji na prevare povećali.

Revizori su identificirali 15 slučajeva potencijalne prevare, u odnosu na šest od prethodne godine

Više od pet milijardi eura sredstava EU fondova nenamjenski je potrošeno prošle godine, rekli su u četvrtak revizori Unije, s obzirom na to da su nacionalne vlasti često griješile u raspodjeli novca, dok su se slučajevi sumnji na prevare povećali.

Evropski revizorski sud (ECA), koji je odgovoran za ocjenu budžeta Evropske unije, u svom je godišnjem izvještaju procijenio kako je u prosjeku tri posto od prošlogodišnjih 181,5 milijardi eura troškova bilo nepravilno, što je porast u odnosu na prethodnih 2,7 posto.

“Nivo greške za visokorizične rashode bila je sveprisutna”, rekli su revizori u izvještaju, izdajući “nepovoljno mišljenje” o prošlogodišnjim troškovima 27-članog bloka zemalja.

Složena pravila

Revizori su istakli kako su greške uglavnom uzrokovane problemima koje su nacionalna tijela imala s primjenom složenih pravila i kriterija za odabir korisnika sredstava. To ne spada pod prevaru ili rasipanje sredstava, rekli su.

Međutim, identificirali su 15 slučajeva potencijalne prevare, u odnosu na šest od prethodne godine.

Mišljenja revizora ne dovode do neposrednih posljedica, ali bi mogla potaknuti istrage u slučajevima sumnje na prevaru, dok bi ih vlasti trebale koristiti za poboljšanje potrošnje u narednim godinama.

Nacionalne i lokalne vlasti u 27 država članica EU-a odgovorne su za trošenje većine sredstava EU-a.

Izvor: Al Jazeera