Biden: Posljedice za Saudijsku Arabiju nakon odluke OPEC+

Nedavna odluka proizvođača nafte i partnerskih zemalja, u kojoj je i Rusija, da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno razljutila je Zapad.

Bit će posljedica za to što su uradili, s Rusijom, rekao je Joe Biden (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden je izjavio da će “biti posljedica” za Saudijsku Arabiju poslije prošlosedmične odluke OPEC+, zemalja proizvođača nafte, da smanje proizvodne kvote.

“Bit će posljedica za to što su uradili, s Rusijom”, rekao je za CNN, ali nije precizirao kakve bi odluke mogle biti donesene, prenosi Beta.

Nedavna odluka organizacije OPEC+, zemalja proizvođača nafte i partnerskih zemalja, u kojoj je i Rusija, da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno razljutila je Zapad, gdje su mnogi to vidjeli kao potez koji će pomoći riskom predsjedniku Vladimiru Putinu da finansira  agresiju naUkrajinu.

Preispitivanje odnosa s Rijadom

Smanjenje proizvodnje također prijeti da očekivanim povećanjem cijena benzina oteža situacija za predsjednika SAD-a i njegovu Demokratsku stranku uoči novembarskih izbora za Kongres.

Ranije je glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da Biden želi “preispitati” odnose između SAD-a i Saudijske Arabije poslije odluke o smanjenju kvote za proizvodnju nafte, što bi moglo dovesti do skoka cijena tog energenta.

Kirby je dodao da je Biden spreman raditi s Kongresom da se razmotri kakvi odnosi trebaju biti sa Saudijskom Arabijom.

OPEC+ okuplja 13 zemalja članica OPEC-a, predvođenih Saudijskom Arabijom i njihovih deset partnera predvođenih Rusijom.

Izvor: Agencije