Poljska potvrdila da je od Izraela kupila softver za špijuniranje

Hakovanjem telefona, izraelski softver omogućava vlastima da prate komunikaciju, kao i razgovore u realnom vremenu.

Kaczynski: Bilo bi loše da poljske službe nemaju ovakvu alatku (EPA)

Najutjecajniji poljski političar Jaroslaw Kaczynski potvrdio je da je ta zemlja kupila napredni špijunski softver od izraelske sigurnosne sofverske kompanije NSO, ali je negirao da će on biti korišten za nadzor političkih oponenata, prenosi Tanjug pozivajući se na novinsku agenciju AP.

Kačinski, lider poljske vladajuće konzervativne partije Zakon i pravda rekao je da tajne službe u mnogim zemljama koriste softver Pegasus da se bore protiv kriminala i korupcije.

On je dodao da korištenje ovakvog softvera odgovor na povećanje šifrovanih podataka, koje su prevazišle ranije tehnologije za nadzor.

Hakovanjem telefona, izraelski softver omogućava vlastima da prate komunikaciju, kao i razgovore u realnom vremenu, koji nisu šifrovani.

“Bilo bi loše da poljske službe nemaju ovakvu alatku”, kazao je Kaczynski u intervjuu koji će u ponedeljak biti objavljen u nedjeljnom magazinu Sječi, čije dijelove je danas objavio portal polityce.pl.

Poljska na udaru kritika

Intervju je došao nakon izvještaja AP-a da je cyber nadzorna grupa na Univerzitetu Toronto, Sitizen Lab, otkrila da su trojica kritičara poljske vlade hakovana uz pomoć Pegasusa.

Otkrića o hakovanju su uzdrmala Poljsku, nakon čega su nastala poređenja sa skandalom Watergate iz sedamdesetih godina prošlog vijeka u SAD-u i stvaranje istražne komisije u parlamentu zbog ovoga.

Ipak, Kaczynski je rekao da ne vidi razlog da se formira takva komisija, i on je negirao da je nadgledanje, koje se dogodilo 2019. godine, imalo bilo kakvu ulogu u ishodu izbora te godine.

“Ovdje nema ničega, nikakvih činjenica, osim histerije opozicije. Slučaj Pegasus ne postoji, nije bilo nadzora. Nikakav Pegasus, služba, niti tajno pribavljena informacija nije igrala nikakvu ulogu u izbornoj kampanji 2019. godine. Izgubili su jer su izgubili. Ne treba danas da traže takve izgovore”, naveo je Kaczynski.

Izvor: Agencije