Oslobođeno četvero Britanaca optuženih za rušenje kipa

Trojica muškaraca i žena u dobi od 21 do 36 godina priznali su sudjelovanje u rušenju kipa Edwarda Colstonea, ali su nijekali njegovu nezakonitost.

Na izlasku iz sudnice optužena Rhian Graham je poručila: 'Jedno sigurno znamo, Colston nas ne zastupa' (EPA)

Četvero optuženih za izazivanje materijalne štete nakon rušenja kipa britanskog trgovca robljem Edwarda Colstonea u Bristolu, u Engleskoj, tokom protesta u junu 2020, oslobođeno je krivnje u srijedu po odluci britanskog suda.

Trojica muškaraca i žena u dobi od 21 do 36 godina priznali su sudjelovanje u počinjenju djela, ali su nijekali njegovu nezakonitost i rekli da nisu krivi u tom predmetu bremenitom simbolima na tragu pokreta Crnački životi vrijede, piše AFP a prenosi Hina.

Na izlasku iz sudnice optužena Rhian Graham je zahvalila svim sudionicima protesta u junu 2020. “u ime jednakosti”. “Jedno sigurno znamo, Colston nas ne zastupa”, rekla je, dodajući da je “sretna” zbog odluke suda.

Četvero optuženika nosilo je u sudnici majicu koju je osmislio ulični umjetnik Banksy, rođen u Bristolu, kako bi im pružio potporu.

Kip koji je godinama bio predmet spora u Bristolu, na zapadu Engleske, srušen je i bačen u rijeku Avon koja teče kroz taj grad, na protestima nakon pogibije Georgea Floyda, afroamerikanca kojeg je u Sjedinjenim Američkim Državama krajem maja 2020. ubio policajac bjelac.

Šteta je procijenjena na gotovo 4.700 eura.

“Istina je da optuženike nije trebalo kazneno goniti”, rekao je Raj Chada, advokat optuženog Jakea Skusea, “sramota je da bristolska gradska uprava nije uklonila kip trgovca robljem Edwarda Colstona koji je toliko vrijeđao stanovnike Bristola i da su zatim dopustili kazneni progon”.

Trgovina robljem

Edward Colston se obogatio trgovinom robljem. Između 1672. i 1689. prodao je sto hiljada robova iz zapadne Afrike na Karibima i u Americi, a poslije je tim novcem finansirao razvoj Bristola, zbog čega je dugo uživao ugled filantropa.

Pokret “Crnački životi vrijede” usmjerio je u Velikoj Britaniji pozornost na kolonijalnu prošlost zemlje.

Više istaknutih britanskih organizacija poput Engleske banke i Lloydsa, koji su osiguravali brodove kojima su se prevozili robovi, ispričali su se, a neke mjesne vlasti, poput londonskog Cityja, odlučile su ukloniti kipove povezane s ropstvom.

U Bristolu su preimenovane dvije škole i dvorana za priredbe koje su nosile Colstoneovo ime.

Izvor: Agencije