Albanija među novim članicama Vijeća sigurnosti UN-a

Vijeće sigurnosti UN-a dobilo je pet novih članica kada su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati i zvanično preuzeli svoje pozicije koje su osvojili na izborima u junu.

Petnaestočlano Vijeće sigurnosti je najmoćnije tijelo UN-a (Reuters)

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda dobilo je u utorak pet novih članica kada su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati i zvanično preuzeli svoje pozicije koje su osvojili na izborima u junu.

Ambasadori su dali kratke izjave, postavili su zastave svojih zemalja skupa sa zastavama ostalih članica pred prostorijom Vijeća, i pozirali su za grupnu fotografiju – noseći maske na licima i stojeći na distanci jedni od drugih, priznavajući realnost aktuelne pandemije korona virusa.

Ceremoniju postavljanja zastava započeo je Kazahstan kada je bio primljen u vijeće u 2018, prenosi Fena.

Najmoćnije tijelo UN-a

Petnaestočlano Vijeće je najmoćnije tijelo UN-a.

Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države pet su stalnih članica s pravom veta.

Ostale članice bira 193-člana Generalna skupština na kratke dvogodišnje mandate, koji se dodjeljuju po svjetskim regijama.

Estonija, Niger, St. Vincent i Grenadini, Tunis i Vijetnam završili su svoje mandate u petak.

Zemlje često godinama lobiraju za mjesto u vijeću. Pobjeda na izborima omogućuje im pravo glasa za mirovne misije i ostalim pristupima vijeća svjetskim žarišnim tačkama, kao i snažan glas u pitanjima međunarodnog mira i sigurnosti, prenosi AP.

Izvor: Agencije