Vježbe ruske Sjeverne flote u Norveškom moru

Mornarica je, tokom vježbi, jurila podmornicu zamišljenog neprijatelja koristeći sonare i podatke vojnih pilota.

Raketni kruzer 'Maršal Ustinov' snimljen 26. januara 2022. godine (EPA)

Borbeni brodovi i pomoćna plovila Sjeverne flote ruske mornarice vježbaju misije podmorničkog ratovanja tokom vojnih vježbi u Norveškom moru, saopćila je u ponedjeljak Sjeverna flota.

Mornarica je, tokom vježbi, jurila podmornicu zamišljenog neprijatelja koristeći sonare i podatke vojnih pilota, navodi se u saopćenju, pren osi Tanjug, pozivajući se na Tass.

“U okviru vježbi s arktičkom ekspedicionom operativnom grupom, grupa borbenih brodova i pomoćnih plovila Sjeverne flote vježbala je protivpodmorničke zadatke u Norveškom moru. Posade raketnog kruzera ‘Maršal Ustinov’ i fregate ‘Admiral Kasatonov’ hvatale su podmornicu zamišljenog neprijatelja uz pomoć ratnog helikoptera“, navodi se u saopćenju.

U skladu s planom vježbi oružanih snaga Rusije za 2022. godinu, serija pomorskih vježbi održava se u periodu januar-februar u svim zonama odgovornosti mornaričke flote pod generalnom komandom vrhovnog komandanta ruske mornarice, admirala Nikolaja Jevmenova.

Zaštita ruskih interesa

Pomorski manevri se fokusiraju na mjere mornarice i zračno-kosmičkih snaga za zaštitu ruskih nacionalnih interesa i suprotstavljanje vojnim prijetnjama Rusiji iz pravca mora i okeana.

Odvojene vježbe bit će održane u Sredozemnom, Sjevernom i Ohotskom moru, kao i u sjeveroistočnom Atlantiku i Tihom okeanu.

Generalno gledano, u vojnim vježbama će se okupiti više od 140 ratnih brodova i pomoćnih plovila, više od 60 aviona, 1.000 komada vojne opreme i oko 10.000 vojnika.

Izvor: Agencije