UN: Poginule stotine djece koju su regrutirali jemenski pobunjenici

U izvještaju koji su pripremili stručnjaci Ujedinjenih naroda navodi se da je 562 djece uzrasta od 10 do 17 godina poginulo na ratištu od januara do maja 2021. godine.

Stručnjaci Ujedinjenih naroda optužili su sve strane u jemenskom sukobu za kršenje međunarodnog prava (AP)

Ukupno 562 djece koje su regrutirali jemeski pobunjenici Husi ubijeno je u borbama u ratom razorenom Jemenu prošle godine, navodi se u izvještaju Ujedinjenih naroda.

U izvještaju koji su pripremili stručnjaci UN-a navodi se da je 562 djece uzrasta od 10 do 17 godina poginulo na ratištu u periodu od januara do maja 2021. godine, prenosi Anadolija.

“U jednom kampu djeca od sedam godina učila su čistiti oružje i izbjegavati rakete”, naveli su stručnjaci u izvještaju koji je podnesen Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodaje se da je tokom 2020. godine na ratištu ubijeno 1.406 djece koju su regrutirali Husi.

Kršenje međunarodnog prava

Stručnjaci UN-a optužili su sve strane u jemenskom sukobu za kršenje međunarodnog prava, zbog slabog pravosudnog sistema u Jemenu.

Jemenski pobunjenici Husi nisu komentirali ovaj izvještaj.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

U Jemenu je u toku jedna od najgorih humanitarnih kriza na svijetu, s oko 80 posto, odnosno 30 miliona ljudi kojima je potrebna humanitarna pomoć i zaštita, dok više od 13 miliona stanovnika prijeti glad.

Izvor: Agencije