Studija iz Danske: Podvarijanta omikrona zaraznija od izvorne varijante

Studija je pokazala da je vjerovatnoća da će zaraženi podvarijantom zaraziti ostale oko sebe 33 posto veća.

Podvarijanta posjeduje značajke koje još uspješnije zaobilaze imunološki sistem, konstatovano je (EPA)

Podvarijanta omikrona BA.2, koja se vrlo brzo proširila Danskom, prenosivija je od češće BA.1 podvarijante i još je vjerovatnije da će se njome zaraziti i vakcinisani, pokazala je nova danska studija.

Između decembra i januara provedena je studija čija je svrha bila analizirati širenje zaraze korona virusom u više od 8.500 danskih kućanstava.

Ona je pokazala da je vjerovatnoća da će osobe zaražene podvarijantom BA.2 zaraziti ostale oko sebe 33 posto veća u poređenju s osobama zaraženim varijantom BA.1, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Studija je pokazala i da „izvorna“ podvarijanta BA.1 uzrokuje više od 98 posto slučajeva zaraze omikronom, no njegov “bliski rođak“ BA.2 vrlo je brzo postao dominantna vrsta u Danskoj, svrgnuvši BA.1 s trona u drugoj sedmici januara.

“Zaključujemo da je omikron BA.2 suštinski znatno prenosiviji od BA.1 te da istovremeno posjeduje značajke koje zaobilaze imunosni sistem te tako dodatno smanjuju zaštitni učinak vakcinacije protiv COVID-19”, zaključili su naučnici koji su proveli studiju.

Studiju, koja još nije prošla stručnu recenziju, proveli su naučnici sa Statens Serum Instituta (SSI), njihove kolege sa Univerziteta u Kopenhagenu te iz Danskog zavoda za statistiku i Danskog tehničkog univerziteta.

“Ako ste u vlastitom kućanstvu bili izloženi podvarijanti omikrona BA.2, vjerovatnoća da ćete se njime zaraziti u roku od sedmicu iznosi 39 posto.

Vakcine i dalje imaju važnu ulogu

Da ste umjesto podvarijantom BA.2 bili izloženi varijanti BA.1, vjerojatnoća da se zarazite u roku od sedmicu iznosila bi 29 posto”, pojasnio je voditelj i glavni autor studije Frederik Plesner, dodavši kako saznanja ukazuju na to da je BA.2 oko 33 posto zarazniji od BA.1.

Slučajevi zaraze podvarijantom omikrona BA.2 registrirani su i u SAD-u, Velikoj Britaniji, Švedskoj i Norveškoj, no u znatno manjoj mjeri nego u Danskoj, gdje čine oko 82 posto svih evidentiranih slučajeva.

Studija je pokazala i da je BA.2 bio relativno uspješniji od BA.1 kada je posrijedi zaraza osoba vakcinisanih dvjema dozama i onih koji su primili i dopunsku booster dozu.

To je dokaz da ova podvarijanta posjeduje značajke koje još uspješnije od prethodnih zaobilaze imunološki sistem.

Naučnici ponovo ističu da vakcine i dalje imaju vrlo važnu ulogu u zaštiti pojedinaca.

Studija je pokazala da su i u ovome slučaju u potpunosti vakcinisani, a naročito oni koji su primili booster dozu bili manje podložni infekciji i prijenosu virusa u poređenju sa nevakcinisanim.

Preliminarna analiza SSI-ja pokazala je da nema razlike kada je u pitanju rizik od hospitalizacije u osoba zaraženih podvarijantom BA.2 u odnosu na one koji su zaraženi s BA.1.

Izvor: Agencije