Španija odbacila opciju slanja vojske u Ukrajinu

Ministrica odbrane Španije Margarita Robles naglasila da je Španija uključena isključivo u stalne misije NATO-a koje su neofenzivne i usredotočene na odvraćanje od sukoba i očuvanje mira.

"Članak 5 NATO-a nalaže da kada dođe do agresije na zemlju saveznicu, sve ostale moraju odgovoriti. Ali Ukrajina ne pripada savezu", rekla je Robles (EPA)

Ministrica odbrane Španije Margarita Robles izjavila je danas da ta zemlja nikada nije razmišljala o slanju vojnika u Ukrajinu usred rastućih tenzija s Rusijom, prenosi Anadolija.

Iako je Španija nedavno rasporedila ratne brodove u misije NATO-a u Crnom moru i ponudila slanje borbenih aviona u Bugarsku, Robles je španjolskoj televiziji Onda Cero rekla da ta zemlja ne planira da se španski vojnici bore na ukrajinskom tlu.

“Članak 5 NATO-a nalaže da kada dođe do agresije na zemlju saveznicu, sve ostale moraju odgovoriti. Ali Ukrajina ne pripada savezu”, rekla je Robles.

Robles je naglasila da je Španija uključena isključivo u stalne misije NATO-a koje su neofenzivne i usredotočene na odvraćanje od sukoba i očuvanje mira.

Raditi na izgradnji globalnog mira

Robles je poručila da Rusija nema pravo govoriti Ukrajini što da radi te je kazala da se u svijetu trenutno vode najmanje 34 rata i da se mora raditi na izgradnji globalnog mira.

“Kada su u pitanju generički diskursi poput onog koji glasi reci ne ratu, naravno, svi se slažemo, ali kasnije se morate suočiti s oštrom realnošću rata i ono što morate učiniti je raditi za mir”, dodala je Robles.

Nedavni potezi Španije za ubrzanje raspoređivanja u misije NATO-a oko Ukrajine izazvali su napetosti unutar koalicijske vlade. Članovi mlađeg koalicijskog partnera Unidas Podemos javno su kritizirali ubrzano sudjelovanje Španije u misijama NATO-a i povećanu ratobornost protiv Rusije.

Španija je dio NATO-a već 40 godina, a u junu će u Madridu biti domaćin narednog samita te vojno-političke organizacije.

Izvor: Agencije