SAD: Rusija planira broj vojnika na ukrajinsko-bjeloruskoj granici povećati na 30.000

Rusija je u Bjelorusiju uputila 5.000 vojnika, balističke projektile kratkog dometa, specijalne snage i protuavionske baterije, tvrdi američka ambasadorica u UN-u.

SAD upozorava da bi, ukoliko Rusija dodatno okupira Ukrajinu, posljedice bile zastrašujuće (EPA)

Ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama (UN) Linda Thomas Greenfield kazala je kako Rusija namjerava broj vojnika na ukrajinsko-bjeloruskoj granici povećati na 30.000.

Vijeće sigurnosti UN-a na zahtjev SAD-a okupilo se kako bi razgovaralo o krizi Ukrajina – Rusija.

Rusija je pokušala spriječiti održavanje sastanka i zatražila je glasanje.

Kina je podržala Rusiju i suprotstavila se održavanju sastanka, a privremene članice vijeća Gabon, Kenija i Indija bile su suzdržane.

S obzirom na to da je dobijeno devet glasova potrebnih za održavanje sastanka, inicijativa Rusije je bila bezuspješna.

Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vasilij Nebenzija optužio je SAD da vodi “megafonsku diplomatiju“.

”Jeste li ikako razmišljali koliko biste bili uznemireni da se na vašoj granici nalazi 100.000 vojnika“, upitala je stalna predstavnica SAD-a Linda Thomas Greenfield ruskog ambasadora, prenijela je Anadolija.

Thomas Greenfield je kazala kako današnja agresivnost Rusije ne predstavlja prijetnju samo za Ukrajinu nego i Evropu i međunarodni poredak.

Diplomatija umjesto sukoba

Dodala je kako je Rusija na granicu Ukrajine pozicionirala više od 100.000 vojnika što je najveći raspored vojnika u Evropi u posljednjih nekoliko godina.

”Rusija je pored toga u Bjelorusiju uputila 5.000 vojnika, balističke projektile kratkog dometa, specijalne snage i protuavionske baterije. Vidimo dokaze da Rusija namjerava početkom februara broj vojnika na bjelorusko-ukrajinskoj granici povećati na 30.000“, rekla je Thomas Greenfield.

Istakla je kako jedna zemlja ne može ponovo prisilno kreirati granice druge zemlje, pa je Rusiju pozvala da umjesto sukoba izabere diplomatiju kada je riječ o Ukrajini.

Upozorila je da bi, ukoliko Rusija dodatno okupira Ukrajinu, posljedice bile zastrašujuće.

Dodala je kako ukoliko je ova situacija povezana sa zabrinutošću Rusije o pitanju sigurnosti u Evropi, nude priliku za razgovor o tome za pregovaračkim stolom.

Ruski ambasador Vasilij Nebenzija rekao je pak da „nema dokaza“ da Moskva planira vojno djelovati protiv Ukrajine, naglasivši da Rusija to stalno ponavlja.

„Naše zapadni kolege govore o potrebi deeskalacije. Prije svega, oni sami podižu tenzije i imaju retoriku koja potiče eskalaciju“, naglasio je, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

„Rasprava o prijetnji rata je provokativna sama po sebi. Vi gotovo da pozivate na to. Vi želite da se to dogodi. Čekate to, kao da želite da se vaše riječi ostvare“, dodao je.

Nebenzija je napustio sjednicu Vijeća sigurnosti prije kraja, navodeći da se ne radi o demonstrativnom odlasku, već da ima ranije zakazani sastanak sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom.

Izvor: Agencije