Katar na početku trećeg talasa bilježi rast novozaraženih

Zdravstvena dužnosnica kaže da broj slučajeva raste od novembra, ali da je značajan porast zabilježen u posljednje dvije sedmice.

Katar je od početka pandemije zabilježio više od 252.000 slučajeva zaraze korona virusom, uključujući 618 smrtnih slučajeva [Showkat Shafi/Al Jazeera]

Katar se nalazi na početku trećeg vala korona virusa usljed porasta broja slučajeva koji je potaknut omikron varijantom, kaže zdravstvena dužnosnica.

Dr. Soha al-Bayat, šefica odjela za vakcinaciju u Ministarstvu javnog zdravlja (MoPH), rekla je u televizijskom intervjuu u nedjelju da je “većina novih slučajeva COVID-19 povezana s omikron varijantom korona virusa”, dodajući kako broj slučajeva u zemlji raste od novembra, ali da je u posljednje dvije sedmice zabilježen značajan porast broja novozaraženih.

“Prema dostupnim informacijama omikron se brzo širi, ali su simptomi blagi ili umjereni, bez ikakvih ozbiljnijih komplikacija”, rekla je al-Bayat za Quatar TV.

Katar je od početka pandemije zabilježio više od 252.000 slučajeva zaraze korona virusom, uključujući 618 smrtnih slučajeva.

U Kataru je također primjenjeno više od pet miliona doza vakcine protiv COVID-19, a krajem prošle godine pokrenuta je kampanja booster doza.

“Većinu nedavno prijavljenih slučajeva zaraze možemo svrstati u dvije grupe – one koji nisu vakcinisani, među kojima su i djeca, te oni koji su revakcinisani prije više od šest mjeseci”, dodala je.

Oštrije mjere

Katar bi trebao biti domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva kasnije ove godine. Bit će to prvi put da turnir bude održan u jednoj bliskoistočnoj zemlji.

Finale FIFA Arapskog kupa u Kataru prošlog mjeseca [Showkat Shafi/Al Jazeera]

Uoči događaja, Katar je bio domaćin nekoliko sportskih događaja, među kojima su Formula One GP i FIFA Arapski kup koji je završen 18. decembra prošle godine.

Samo potpuno vakcinisane sobe imale su pristup nogometnom turniru.

Međutim, dok su organizatori pozivali na pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih protokola i propisa na događajima, stanovnici su svjedočili ogromnim gužvama i nepoštivanju fizičke distance što je izazvalo strah od ponovnog izbijanja epidemije u zemlji.

Al-Bayat je prošlog mjeseca rekla da je porast slučajeva zaraze posljedica “nepažnje ljudi”.

“Kada smo rekli da maska nije obavezna na otvorenim mjestima, postojao je uvjet – da na tim mjestima ne bude gužve. Kada su ljudi počeli zanemarivati nošenje zaštitnih maski, primjetili smo porast slučajeva COVID-19, gripe i astme.”

Katar je 31. decembra, usljed naglog porasta broja novozaraženih, najavio nove mjere, uključujući obavezu nošenja maske u zatvorenom i na otvorenom.

Izvor: Al Jazeera