Rusija zabranila ulazak u zemlju još nekolicini evropskih čelnika

Ruska strana odlučila je proširiti recipročnu listu predstavnika iz članica EU-a i institucija kojima je zabranjen ulazak u Rusiji, navodi Moskva.

Evropska unija je izrazila 'žaljenje' zbog odluke Rusije da zabrani evropskim čelnicima ulazak na svoj teritorij (EPA)

Rusija je zabranila ulazak na svoj teritoriju još nekolicini čelnika Evropske unije, saopćila je ruska diplomatija, dodajući da je ta odluka odgovor na “apsurdnu politiku jednostranih restrikcija” Brisela.

“Ruska strana odlučila je proširiti recipročnu listu predstavnika iz članica EU-a i institucija kojima je zabranjen ulazak u Rusiji”, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova na svojoj internet stranici.

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Rusije navedeno je da se ova mjera odnosi i na “privatne evropske vojne kompanije koje djeluju širom svijeta”, dajući do znanja da je ona odgovor na evropske sankcije uvedene u decembru protiv ruske paravojne grupe Wagner, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zapadne zemlje poput Francuske, Njemačke i Velike Britanije optužuju tu grupu da provodi tajne operacije destabilizacije na račun Moskve u zemljama u sukobu kao što su Ukrajina i neke afričke zemlje.

EU izrazila žaljenje

Nota u kojoj rusko ministarstvo vanjskih poslova obavještava EU o ovom koraku upućena je uredu EU-a u Rusiji u skladu s redovitom procedurom.

Evropska unija je izrazila “žaljenje” zbog odluke Rusije da zabrani evropskim čelnicima ulazak na svoj teritorij, što je nova epizoda u ozbiljnoj diplomatskoj krizi zbog Ukrajine.

“EU žali zbog odluke ruskih vlasti”, reagirao je glasnogovornik EU-a u saopćenju.

“Ovoj odluci nedostaje pravna utemeljenost i jasnoća” i na nju ćemo primjereno odgovoriti, dodao je.

Ovaj diplomatski ping-pong oko sankcija nastavlja se u trenutku kada Zapad prijeti Rusiji “sveobuhvatnim” i koordiniranim strateškim odgovorom ako napadne Ukrajinu

Izvor: Agencije