Biden planira poslati vojsku na istok Evrope

Prebacit ću američke trupe u istočnu Evropu, u zemlje NATO-a, u bliskoj budućnosti. Ne radi se o puno vojnika, kaže američki predsjednik.

Pentagon je stavio gotovo 8.500 američkih vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Evropu (Reuters - Ilustracija)

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da će SAD “u bliskoj budućnosti razmjestiti vojnike u zemlje istočne Evrope i NATO-a”, javlja reporter Al Jazeere Ivica Puljić.

“Prebacit ću američke trupe u istočnu Evropu, u zemlje NATO-a, u bliskoj budućnosti. Ne radi se o puno vojnika”, rekao je američki predsjednik novinarima dok je izlazio iz aviona nakon povratka s putovanja u Pennsylvaniju.

Na pitanje ima li novih informacija o situaciji u Ukrajini, Biden je odgovorio: “Ne u posljednjih nekoliko sati”.

Američki vojnici u pripravnosti

Pentagon je stavio gotovo 8.500 američkih vojnika u pripravnost za moguće raspoređivanje u Evropu usred gomilanja ruske vojske u blizini ukrajinske granice, javlja Reuters.

Ranije ove sedmice je glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao da su Sjedinjene Američke Države spremne poslati 8.500 vojnika u Evropu, ali konačna odluka o tome još nije donesena. Prema njegovim riječima, riječ je o borbenim, izviđačkim, zrakoplovnim, sanitetskim i transportnim jedinicama.

Kirby je za CNN pojasnio da Sjedinjene Američke Države ne planiraju rasporediti svoje trupe u Evropi izvan teritorija zemalja koje su saveznice u NATO-u.

Milley:  Ruska invazija bi dovela do brojnih žrtava

Vodeći američki general Mark Milley rekao je da bi ruska invazija na Ukrajinu bila “užasna” i da bi dovela do velikog broja žrtava, javlja BBC.

Milley je opisao, kako je rekao, gomilanje 100.000 ruskih vojnika u blizini ukrajinske granice kao najveće još od Hladnog rata, prenosi Tanjug.

Međutim, ministar odbrane Lloyd Austin kaže da bi konflikt mogao biti izbjegnut uz pomoć diplomatije.

Milley je na konferenciji za novinare u Pentagonu rekao da veliki broj ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom znači da bi napad imao ozbiljne posljedice.

Izvor: Al Jazeera i agencije