Ukrajina nema primjedbe kako je SAD odgovorio Rusiji

Ukrajinski ministar vanjskih poslova kaže da je Kijev vidio američki ‘pisani odgovor’ prije nego što ga je američki ambasador u Moskvi John Sullivan lično dostavio Kremlju.

Važno je da SAD održi blizak kontakt sa Ukrajinom, smatra ukrajinski ministar vanjskih poslova (EPA)

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da njegova vlada odobrava odgovor administracije američkog predsjednika Joe Bidena Rusiji povodom sigurnosnih garancija u Evropi koje Moskva traži.

Rekao je kako je Kijev vidio američki “pisani odgovor” prije nego što ga je američki ambasador u Moskvi John Sullivan lično dostavio Kremlju u srijedu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Američka vlada je ponovila podršku Ukrajini i pravo da se priključi NATO-u, što je u suprotnosti s ruskim zahtjevima da Ukrajina ne uđe u Sjevernoatlansku alijansu.

‘Nema nikakve odluke bez Ukrajine’

“Važno je da SAD održe blizak kontakt s Ukrajinom, prije i poslije svih kontakata s Rusijom. Nema nikakve odluke bez Ukrajine, to je zlatno pravilo”, poručio je Kuleba putem Twittera.

Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov je kazao da je odgovor Washingtona “nezadovoljavajući” i da ruski predsjednik Vladimir Putin trenutno razmatra američki dokument, koji je dostavio američki ambasador u Moskvi.

Zamjenica državnog sekretara SAD-a Wendy Sherman rekla je da Bijela kuća nije voljna dopustiti “prikrivene ustupke” oko Ukrajine, niti povući NATO trupe iz istočnoevropskih zemalja, uključujući Rumuniju i Bugarsku, kako Moskva traži.

Izvor: Agencije