Na plastici i ljudskoj koži omikron preživljava duže od ostalih varijanti

Na plastici se omikron zadržava 193,5, a na koži trupala 21,1 sati, tvrde japanski naučnici.

I dalje se preporučuje primjena trenutne prakse higijene ruku dezinficijensima na bazi alkohola i sapunom (Reuters)

Omikron varijanta uspijeva duže preživjeti na ljudskoj koži i na plastičnim površinama u poređenju sa ranijim verzijama korona virusa, otkrili su japanski istraživači u laboratorijskim testovima.

Upravo ta izuzetno visoka “stabilnost u okolini”, odnosno visoka zaraznost i izrazita izdržljivost, omogućili su omikronu da zamijeni deltu kao dominantnu varijantu i da se širi tolikom brzinom, zaključili su japanski naučnici, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Na plastičnim površinama prosječno vrijeme preživljavanja izvornog soja korona virusa iznosilo je 56 sati, varijante alfa 191,3 sati, varijante beta 156,6 sati, game 59,3 sati i delte 114,0 sati.

Japanski su istraživači ustanovili da se na plastičnim površinama omikron zadržava oko 193,5 sati, a rezultate, koji još trebaju proći stručnu recenziju njihovih kolega objavili su na internetskoj stranici bioRxiv.

Inaktivacija nakon 15 sekundi izlaganja dezinfekciji

Na uzorcima kože trupala prosječno vrijeme preživljavanja korona virusa iznosilo je 8,6 sati kada se radilo o izvornoj varijanti, 19,6 sati za alfu, 19,1 sati betu, 11,0 sati za gamu, 16,8 sati za deltu i, opet najviše,, 21,1 sati za omikron.

Sve su varijante korona virusa u potpunosti inaktivirane s ljudske kože nakon 15 sekundi izlaganja sredstvima za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

“Stoga se,” zaključuju japanski naučnici, “i dalje preporučuje da se u sklopu aktuelne kontrole infekcije nastavi s primjenom trenutne prakse higijene ruku dezinficijensima na bazi alkohola, ali i sapunom, u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije“.

Izvor: Agencije