Indeks percepcije korupcije: Hrvatska stagnira, BiH treća najgora u Evropi

Čak 27 zemalja dobilo je najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji, stoji u izvještaju Transparency Internationala.

Čak dvije trećine svih zemalja na indeksu ocijenjeno je ocjenom ispod 50, a prosječna ocjena je 43 (Reuters)

Mnoge zemlje zabilježile su do sada najniži pad u posljednjih deset godina na Indeksu percepcije korupcije u svijetu.

Prilikom objavljivanja ovogodišnjih rezultata, Transparency International naglašava važnost poštovanja osnovnih ljudskih prava za efikasnu borbu protiv korupcije.

Uz nedostatak napretka u većini zemalja i historijski niske rezultate u 27 zemalja, može se vidjeti smanjenje osnovnih prava i pad demokratskih standarda.

Čak dvije trećine svih zemalja na indeksu ocijenjeno je ocjenom ispod 50, a prosječna ocjena je 43.

Uz Sloveniju, još 26 zemalja dobilo je najnižu ocjenu u posljednjoj deceniji.

Najviši na Indeksu percepcije korupcije su Novi Zeland, Finska i Danska (svi sa ocjenom 88), koji dijele prvo mjesto, a slijede ih Singapur, Švedska i Norveška 85. Sve ove zemlje karakteriše stabilna vladavina prava, jake nezavisne nadzorne institucije i širok društveni konsenzus o neprikladnosti zloupotrebe javnih funkcija i sredstava u privatne svrhe, objašnjavaju u TI-u, prenosi Anadolija.

Slabe, nestabilne zemlje, u kojima je donedavno bilo ili u kojima se još uvijek vode oružani sukobi, opet su bile najniže. To su Južni Sudan (11 bodova), Somalija (13), Sirija (13), Venecuela (14) i Jemen (16 bodova).

Slovenija je izgubila tri boda na ovogodišnjem Indeksu percepcije korupcije i pala za šest mjesta.

Hrvatska poput Kube

Tako je dodatno odstupila od prosjeka EU, sa prosječnim indeksom država članica od 64, i prosjekom zemalja OECD-a (prosjek 67).

Hrvatska je ove godine, kao i prošle i pretprošle, na 63. mjestu s 47 bodova, smještena između Malezije, Kube i Crne Gore koje dijele isti broj bodova.

Bosna i Hercegovina je s 35 bodova na 110. mjestu, kao treća najgora u Evropi, a Srbija s 38 na 96. mjestu, piše Hina.

BiH je posebno istaknuta kao jedna od država koje ostvaruju loše rezultate, te se navode sve češći napadi na kritičare vlasti koja kontroliše medije, suzbijanje građanskih sloboda i opstruisanje reformi koje bi dovele do transparentnijeg finansiranja partija i poštenih izbora.

Indeks percepcije korupcije zasnovan je na kombinaciji podataka i analiza međunarodnih institucija koje određuju percepciju korupcije u javnom sektoru očima poslovnih ljudi, analitičara i stručnjaka.

Ovogodišnji indeks (CPI 2020) oslanja se na nezavisne izvore, poput nezavisnih institucija u oblasti upravljanja i analize poslovnog okruženja.

Rezultati su predstavljeni na skali od 0 do 100, pri čemu ocjena nula označava visoku korupciju u državi, a ocjena 100 vrlo “čisto“ stanje.

Podaci su prikupljeni u posljednja 24 mjeseca.

Izvor: Agencije