Kremlj tvrdi da Biden dodatno destabilizira situaciju

Upozorenje američkog predsjednika da će se Rusija suočiti s potencijalno razornim posljedicama ne pomaže smirivanju napetosti u vezi s Ukrajinom, poručeno je iz Moskve..

Gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom (EPA - Ilustracija)

Kremlj je u četvrtak objavio da upozorenje američkog predsjednika Joea Bidena da će se Rusija suočiti s potencijalno razornim posljedicama ne pomaže smirivanju napetosti u vezi s Ukrajinom i da bi štoviše moglo dodatno destabilizirati situaciju.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov to je rekao nakon što je Biden u srijedu predvidio da će Rusija krenuti na Ukrajinu i upozorio da će u slučaju invazije platiti veliku cijenu, prenosi Hina.

Gomilanje ruske vojske na granici s Ukrajinom i prijeteća retorika posljednjih su sedmica uzbunili Zapad i izazvali strah da bi Rusija vojnom silom mogla spriječiti približavanje Ukrajine NATO-u i Zapadu.

‘Rusija stalno izložena prijetnjama’

Upitan za komentar Bidenove izjave, Peskov je kazao da je Rusija u posljednjih najmanje mjesec dana stalno izložena takvim prijetnjama.

“Vjerujemo da to ni na koji način ne pridonosi smirivanju napetosti u Evropi, nego da bi, štoviše, moglo pridonijeti destabilizaciji situacije”, izjavio je Peskov.

Unatoč suprotnim izjavama Kijeva, Peskov kaže da Moskva strahuje da bi američke prijetnje sankcijama mogle ohrabriti Ukrajinu da silom riješi osmogodišnji sukob s proruskim pobunjenicima na istoku zemlje.

“To nas brine”, rekao je Peskov na konferenciji za novinare.

Izvor: Agencije