Peking 2022: Sportisti upozoreni da ne govore o ljudskim pravima

Zvaničnik Igara rekao je da kršenje olimpijskog duha ili kineskih zakona može biti razlog za kažnjavanje sportista.

Sportisti koji idu u Peking upozoreni su da ne govore o problemu ljudskih prava dok su u Kini, zbog sopstvene sigurnosti (AFP)

Ponašanje sportista koji prekrše „olimpijski duh“ ili kineske zakone, može biti razlog za kažnjavanje, rekao je zvaničnik Olimpijskih igara u Pekingu u 2022., nakon što su grupe za ljudska prava izrazile zabrinutost za sigurnost učesnika ukoliko se odluče na proteste tokom Zimskih igara.

Pravilo 50 Olimpijske povelje navodi da su „svake demonstracije ili politička, vjerska ili rasna progapanda zabranjeni na bilo kojem olimpijskom borilištu“, iako je prošle godine bilo ublaženo, pa su učesnici mogli iskazivati gestove na terenu ukoliko time ne uzrokuju poremećaje i održe poštovanje prema ostalim učesnicima.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) jasno kaže da su sportisti slobodni izraziti svoje mišljenje o bilo čemu na konferencijama za novinare ili u intervjuima unutar olimpijskog balona, ali ne i tokom natjecanja ili ceremonije dodjele medalja.

Yang Shu, zamjenik direktora Odjela za međunarodne odnose Pekinga 2022., upitan je na vitualnom brifingu o zabrinutosti za sportiste ako progovore o ljudskim pravima tokom Igara, koje počinju 4. februara.

„Bilo kakvo izražavanje koje je u skladu sa Olimpijskom poveljom bit će zaštićeno, a svako ponašanje ili govor koji nije u olimpijskom duhu, a naročito protiv kineskih zakona i pravila, može biti podložno kažnjavanju“, rekao je.

Ovi komentari uslijedili su nakon što su sportisti koji idu u Peking upozoreni na seminaru organizacije Human Rights Watch da ne govore o problemu ljudskih prava dok su u Kini, zbog sopstvene sigurnosti.

„Ne vjerujemo da će sporisti imati veliku zaštitu. Šutnja je znak odobravanja i zato smo zabrinuti“, rekao je na seminaru Rob Koehler, generalni direktor grupe Global Athlete.

„Zato sportistima savjetujemo da ne govore. Želimo da oni nastupe, a da govore kada se vrate kući“.

Tretman Ujgura i ostalih muslimanskih manjina

Grupe za ljudska prava dugo kritiziraju MOK jer je dodijelio Igre Kini, navodeći tretman Ujgura i ostalih manjinskih muslimanskih grupa. Kina poriče da krši ljudska prava.

U srijedu, grupa za ljudska prava Amnesty International upozorila je da međunarodna zajednica ne smije dozvoliti Kini da iskoristi Igre u Pekingu za „sportsko pranje“, te da izbjegne “saučesništvo u propagandnoj vježbi”.

Organizacija se boji da će Kina iskoristiti Igre da odvrati pažnju od navodnih kršenja ljudskih prava muslimana Ujgura i u Hong Kongu, tvrdeći da je situacija u zemlji sada gora nego kada je Kina bila domaćin Ljetnih olimpijskih igara 2008. godine.

“Svijet se mora voditi lekcijama s Igara u Pekingu 2008., kada se obećanja kineske vlade o poboljšanju ljudskih prava nikada nisu ostvarila”, rekao je Alkan Akad, Amnestyjev istraživač za Kinu.

SAD, Australija, Kanada i Velika Brinija najavile su da neće slati diplomatske izaslanike na Olimpijske igre, navodeći „genocid koji traje i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu, kao i druga kršenja ljudskih prava“.

Izvor: Al Jazeera i agencije