Roberta Metsola nova predsjednica Evropskog parlamenta

Metsola je tek treća žena izabrana na tu funkciju, a sa 43 godine ujedno je i najmlađa predsjednica Evropskog parlamenta.

Malteška političarka je na ovoj funkciji naslijedila italijanskog socijaldemokratu Sassolija koji je preminuo prošle sedmice (EPA)

Roberta Metsola sa Malte, iz redova kršćanskih demokrata, nova je predsjednica Evropskog parlamenta, naslijedivši na toj funkciji italijanskog socijaldemokratu Davida Sassolija koji je preminuo prošle sedmice, prenosi agencija Anadolija.

Metsola je tek treća žena izabrana na tu funkciju, a sa 43 godine ujedno je i najmlađa predsjednica Evropskog parlamenta.

Osvojila 458 glasova

Sassoli (65), koji je vodio Parlament dvije i po godine, bio je bolestan nekoliko mjeseci, te je odbio tražiti novi četvorogodišnji mandat.

U utrci za predsjednicu Evropskog parlamenta, osim Metsole, bile su i Šveđanka Alice Kuhnke i Sira Rego iz Španije.

Metsola je bila kandidatkinja najveće parlamentarne grupe, a u utorak je osvojila 458 od 616 glasova. Ona je već bila vršilac dužnosti predsjednika EP-a nakon Sassolijeve smrti 11. januara.

Evropski parlament predstavlja 450 miliona građana EU i sebe naziva “srcem evropske demokratije”.

Poznata kao posvećena graditeljica mostova između stranaka, Metsola je rekla da će se držati Sassolijevog stila rada.

Iskustvo autsajdera

„David se snažno borio da okupi ljude za istim stolom. Radit ću na održavanju konstruktivnih snaga u Evropi na okupu“, rekla je ova malteška političarka koja se inače smatra politički umjerenom osobom uprkos kontroverzi oko njenog stava protiv pobačaja.

Metsola se založila za jačanje uloge Evropskog parlamenta na političkoj sceni EU, ali i jačanje uloge žena u javnom životu, prenosi Tanjug.

„Ja sam žena sa malog otoka usred Sredozemnog mora. Znam šta znaci biti autsajder. Znam i šta ovo znači za svaku djevojku i za svakoga ko se usudi da sanja”, poručila je nakon izbora.

Na početku prve plenarne sjednice ove godine, u ponedjeljak, Evropski parlament je odao počast Sassoliju.

Izvor: Al Jazeera