Aviokompanije u SAD-u upozorile na poremećaj letova zbog 5G

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avioprevoznika su u pismu upozorili da avijaciji prijeti “katastrofalna” kriza za manje od 36 sati.

Potencijalno miješanje frekvenci moglo bi da utiče na osjetljive instrumente u avionu kao što su visinomjeri i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti (Reuters)

Izvršni direktori velikih američkih putničkih i kargo avioprevoznika uputili su pismo na adrese više državnih institucija u kojem su izrazili zabrinutost za sigurnost letova od srijede, kada bi kompanije AT&T i Verizon trebalo da počnu sa uvođenjem usluge 5G mreže, piše Reuters, prenosi Tanjug.

Oni su u pismu upozorili da avijaciji prijeti “katastrofalna” kriza za manje od 36 sati, jer bi nova C-Band 5G usluga mogla da učini znatan broj širokotrupnih aviona neupotrebljivim, da izazove “haos” na letovima u SAD i da bi “desetine hiljada Amerikanaca mogli da ostanu zaglavljeni na aerodromima u inostranstvu“.

“Osim ako naša glavna avio-čvorišta ne budu rašcišćena za letove, ogromna većina putničkih i teretnih aviona će u suštini biti prizemljena“, napisali su izvršni direktori American Airlinesa, Delta Airlinesa, United Airlinesa, Southwest Airlinesa i drugih kompanija u pismu koje prenosi Reuters.

Utjecaj na osjetljive instrumente u avionu

“To znači da bi u danu poput jučerašnjeg više od 1.100 letova i 100.000 putnika bilo podvrgnuto otkazivanju, preusmjeravanju ili kašnjenju letova”, upozorava se u pismu.

Federalna uprava za vazduhoplovstvo (FAA) upozorila je da bi potencijalno miješanje frekvenci moglo da utiče na osjetljive instrumente u avionu kao što su visinomjeri i da znatno ometu letačke operacije pri slaboj vidljivosti.

Aviokompanije su kasno u ponedeljak razmatrale da li da počnu da otkazuju neke međunarodne letove za SAD koji su prema rasporedu letenja planirani za srijedu.

U pismu, koje su takođe potpisali UPS Airline, Alaska Air, Atlas Air, JetBlue Airways i FedEx Express, naglašava se da je neophodna hitna akcija jer će “iskreno govoreći, nacionalna trgovina stati”.

FAA: Rad na ograničavanju kašnjenja letova

Pismo je upućeno direktoru Nacionalnog ekonomskog vijeća Bijele kuće Brianu Deeseu, ministru za transport Peteu Buttigiegu, upravniku FAA Steveu Dicksonu i predsjednici Federalne komisije za komunikacije Jessica Rosenworcel.

Avijacija za Ameriku, grupa koja je organizovala potpisivanje pisma, odbila je komentar, a iz FAA su saopštili da će “nastaviti da obezbjeđuju sigurnost putovanja pošto kompanije za bežični internet uvode 5G mrežu”.

Iz FAA su poručili da nastavljaju da rade sa avioindustrijom i kompanijama za bežični internet u nastojanju da se ograniče kašnjenja i otkazivanja letova zbog 5G.

Druge vladine agencije se nisu oglasile povodom pisma avioprevoznika.

Izvor: Agencije