Sherman: Sjeverni tok 2 podriva euroatlantsku sigurnost

Izgradnja Sjevernog toka 2 je potpuno završena 10. septembra prošle godine, ali ruski plin kroz taj transportni sistem još nije potekao.

Sherman: Sjeverni tok 2 je ruski geopolitički projekt (EPA)

Gasovod Sjeverni tok 2 podriva energetsku i nacionalnu stabilnost “značajnog dijela euroatlanske zajednice”, izjavila je zamjenica državnog sekretara SAD-a Wendy Sherman nakon sastanka predstavnika Rusije i NATO u Briselu.

“Kada je riječ o Sjevernom toku 2, naša pozicija je od ranije jasna. To je ruski geopolitički projekt koji podriva energetsku sigurnost i sigurnost značajnog dijela euro-atlantske zajednice”, naglasila je Sherman, prenosi Tanjug pozivajući se na rusku novinsku agenciju TASS.

Izgradnja Sjevernog toka 2 je potpuno završena 10. septembra prošle godine, ali ruski plin kroz taj transportni sistem još nije potekao.

Prvobitno je bilo planirano da se završi do kraja 2019. godine, ali je izgradnja odložena zbog američkih sankcija, podsjeća TASS.

Gasovod, koji ide od ruske obale, kroz Baltičko more do Njemačke ima kapacitet od 55 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Pregovori Zapada i Rusije

U Briselu je jučer održan sastanak Vijeća NATO-Rusija.

Na prvom sastanku Vijeća u posljednje dvije godine na čelu ruske delegacije nalazili su se zamjenik ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško, koji je pet godina bio stalni predstavnik Rusije pri NATO-u, i zamjenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

Alijansu na pregovorima predstavljali su stalni predstavnici 30 država članica NATO-a, generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg i zamenica državnog sekretara SAD-a Wendy Sherman.

Odnosi Zapada i Rusije su na vrlo niskom nivou zbog krize u Ukrajini.

Izvor: Agencije