Naučnici: Okeani nikada u historiji nisu bili topliji

Količina dodatne energije u okeanima je ove godine bila 145 puta veća od cjelokupne svjetske proizvodnje električne energije.

Okeani su apsorbovali više od 90 posto toplote proizvedene tokom posljednjih 50 godina (EPA)

Svjetski okeani su sve topliji, a njihove temperature nastavljaju rasti, pokazuje najnovije istraživanje objavljeno u Coloradu.

Prošle godine zabilježene najviše temperature okeana u historiji mjerenja, što je šesta godina zaredom kako je oboren ovaj rekord.

Naučnici navode da je glavni razlog globalno zagrijavanje, odnosno klimatske promjene.

“Temperature okeana neumoljivo rastu na globalnom nivou, što je primarni pokazatelj klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem”, rekao je klimatolog Kevin Trenberth iz Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Coloradu.

Toplije okeanske vode utiču na stvaranje snažnijih oluja, uragana i ekstremnih padavina, a to povećava rizik od pojave jakih poplava. Zagrijana okeanska voda se širi prema sjeveru i jugu te razara grenlandske i antarktičke ledene ploče, što pak utiče na porast nivoa mora.

Okeani apsorbiraju oko trećine ugljen dioksida nastalog zbog ljudskih aktivnosti zbog čega dolazi do njihovog zakiseljavanja.

Ovaj proces uništava koralne grebene koji su dom četvrtini svetskog morskog života i izvor hrane za više od 500 miliona ljudi, prenosi Tanjug, pozivajući se na Guardian.

Okeani preuzimaju najveći teret

Kako se svijet zagrijava zbog izgaranja fosilnih goriva, krčenja šuma i drugih aktivnosti, okeani preuzimaju najveći teret dodatne toplote. Okeani su tako apsorbovali više od 90 posto toplote proizvedene tokom posljednjih 50 godina, privremeno na taj način štiteći floru i faunu na kopnu od izrazito visokih temperatura.

Količina toplote koju upijaju okeani je ogromna. Prošle godine je gornjih 2.000 metara okeana, gde se događa najveći deo zagrijavanja, apsorbovalo 14 zetadžula toplote više nego 2020.

Poređenja radi, svjetska godišnja potrošnja energije iznosi približno 0,5 zetadžula. Drugim riječima, količina dodatne energije u okeanima je bila 145 puta veća od cjelokupne svjetske proizvodnje električne energije.

“Sve dok ne dođemo do nulte emisije štetnih gasova, okeani će se nastavljati zagrijavati. Nastavit ćemo rušiti temperaturne rekorde”, rekao je klimatolog Michael Mann sa Univerziteta Penn State.

Dugotrajno zagrijavanje okeana najviše je izraženo u Atlantskom i Južnom okeanu, iako treba napomenuti da su prošle godine rekordno visoke temperature zabiježene i u Sredozemnom moru.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada